Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ се присъедини към Европа като насърчи България да реши проблемите на правовата държава


Тази снимка беше използвана в позицията на американското посолство от 16 декември и в доклад на Съвета на Европа 3 дни по-рано.
Тази снимка беше използвана в позицията на американското посолство от 16 декември и в доклад на Съвета на Европа 3 дни по-рано.

САЩ насърчи България да разреши дългогодишните предизвикателства пред утвърждаването на правовата държава, посочени от Съвета на Европа, Венецианската комисия и Европейската комисия. Това съобщи посолството в София в петък.

Така Вашингтон се присъедини към Съвета на Европа, който също иска от България да укрепи своите институции, ангажирани с върховенството на правото.

Корупцията в България беше основният мотив на Нидерландия да откаже да допусне страната в Шенген по-рано през декември.

През последните месеци българският парламент отлага приемането на проектозакони за съдебна реформа, които са включени в Плана за възстановяване и устойчивост. Получаването на средствата по този план е обвързано с приемането на тези закони от Народното събрание.

Един от тези законопроекти е за механизъм за отчетност и контрол на главния прокурор, включително и за разследване на евентуални престъпления, извършени от него. Той предвижда промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ и беше одобрен в началото на декември от Комитета на министрите на Съвета на Европа. Именно към тази позиция на европейската институция се присъединява и САЩ в съобщението си от 16 декември.

Друг законопроект, който цели утвърждаване на върховенството на закона в България, предвижда реформа на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Той беше приет на първо четене в пленарната зала.

В официалното си изявление американското посолство казва още, че е в готовност да помогне на българските си партньори в тези усилия.

Проблемът с недосегаемостта на главния прокурор от наказателно преследване стои пред България от ноември 2009 г., когато Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за пръв път я коментира в решението си по делото "Колеви срещу България", заведено от наследниците на разстреляния през 2002 г. прокурор Николай Колев.

През следващите години препоръки и очаквания за решаването на този проблем периодично са идвали от Съвета на Европа и Европейската комисия. Наскоро Венецианската комисия за пореден път посочи, че очаква цялостна съдебна реформа в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG