Връзки за достъпност

Извънредни новини

Венецианската комисия одобрява мерките за разследване на главния прокурор, но иска по-дълбока реформа


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Венецианската комисия одобрява пакета от законодателни промени, предложен по-рано тази година от кабинета „Петков“, който предвижда механизъм за разследване на главния прокурор, промяна в начина на избор на Висшия съдебен съвет (ВСС) и други поправки. Но комисията поиска от България още по-дълбока и цялостна съдебна реформа.

Венецианската комисия е консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа. Становищата й не са задължителни за изпълнение, но са препоръчителни.

Предложенията за промени бяха изпратени на Венецианската комисия от бившия правосъден министър Надежда Йорданова в края на мандата на редовното правителство през юли. Те включваха най-всеобхватното досега предложение за въвеждане на наказателна отговорност срещу поста на главен прокурор в България, пише Mediapool. Според експерти той в момента е почти недосегаем.

Главният прокурор Иван Гешев отрича да е недосегаем и твърди, че е просто административен ръководител, който няма правомощия да се меси в работата на редовите обвинители.

Екипът на Йорданова предлага наказателен съдия да може да разследва главния прокурор. Този съдия ще се назначава с решение на Висшия съдебен съвет (ВСС), който избира и шефа на държавното обвинение. Доказателствата ще се събират от разследващи полицаи.

В становището си Венецианската комисия приветства предложените мерки и намерението на властите да укрепят интегритета на съдебната власт, но настоява, че трябва да се направи повече.

„Целта да се подобри отчетността на главния прокурор не може да бъде постигната само с промени на правилата за неговото разследване. За постигането на тази цел е необходим цялостен, по-холистичен подход, включващ преразглеждане на структурата на Висшия съдебен съвет и на неговата Прокурорска колегия, както и ограничаване на функциите на прокуратурата извън сферата на наказателното право", се посочва в становището, цитирано от Дневник.

Препоръчва се още да се приемат подробни правила за процедурата по търсене на дисциплинарна отговорност на главния прокурор и да се направи така, че членовете на Прокурорската колегия да нямат възможност да блокират решението за отстраняването му от длъжност. Това би гарантирало, че ВСС ще може ефективно и независимо да разглежда обвинения срещу главния прокурор.

При формирането на състава на ВСС се подчертава и че парламентарната квота не трябва да излъчва прокурори, а други юристи за членове на прокурорската колегия.

Комисията дава и още редица конкретни препоръки за законопроекти, изисквания за кандидати за длъжности, както и подчертава значението на последователността на реформите.

Страната от години е критикувана от редица европейски институции заради нуждата от съдебна реформа. ГЕРБ правят първи опити за реформа и през 2020 г. предлагат разследването на главния прокурор да се възлага на специален прокурор, който практически да бъде избиран от главния. Това предложение е отхвърлено от Конституционния съд.

България трябва да приеме съдебна реформа до края на юни 2023 г., което е условие за получаването на близо 8 милиарда лева от Европейския съюз по Плана за възстановяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG