Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ДПС подкрепиха разделянето на антикорупционната комисия на първо четене


Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разговаря с бившия председател на парламента Никола Минчев от "продължаваме промяната".
Председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова разговаря с бившия председател на парламента Никола Минчев от "продължаваме промяната".

ГЕРБ и ДПС подкрепиха на първо четене в пленарната зала на парламента разделянето на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) на две и добавянето на нови нейни правомощия.

Реформата се предлага в два законопроекта - на “Продължаваме промяната”, който беше внесен и в края на мандата на предишното Народно събрание, както и на правосъдното министерство. Макар че депутатите от ГЕРБ и ДПС изразиха редица резерви към предлаганите промени и заявиха, че ще искат редактирането им между първо и второ четене, те все пак гласуваха за двата проекта.

По-голяма подкрепа събраха текстовете, внесени от съпредседателя на ПП Кирил Петков и негови колеги - 138 гласа “за”, 31 “против” и 14 “въздържал се”. Проектът, представен от служебния правосъден министър Крум Зарков, беше приет с 113 гласа “за”, 3 “против” и 95 “въздържал се”.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков (вляво) говори със служебния правосъден министър Крум Зарков на фона на Йордан Цонев от ДПС.
Съпредседателят на ПП Кирил Петков (вляво) говори със служебния правосъден министър Крум Зарков на фона на Йордан Цонев от ДПС.

И двата законопроекта предвиждат разделянето на КПКОНПИ на две - едната за борба с корупцията, а другата - за отнемане на незаконно придобито имущество. Другото сходство е, че те предвиждат въвеждането на инспектори с разследващи функции и съдебен контрол над прокурорските откази за образуване на разследвания по случаи, разследвани от комисията.

В тях обаче има разлика по отношение на начина, по който ще се избират членовете на комисията, както и в кръга от престъпления, по които ще работят новите разследващи инспектори. ПП предлага парламентът да попълва състава на органа, както и досега, а идеята на правосъдното министерство е това да е разделено между депутатите, върховните съдилища и президента.

Освен това, проектът, представен от Зарков, предвижда всеки от петимата членове на комисията да е бъде неин ротационен председател за по една година, докато ПП предлага тя да има един постоянно действащ ръководител, както и досега.

Другата разлика е в кръга от корупционни престъпления, с коитоп се предполага, че ще се занимават новите разследващи инспектори. В проекта на ПП са изброени над 60 престъпления, а в този на Зарков подкуп, длъжности присвоявания, престъпления по служба, изпиране на пари, престъпления против финансовата и данъчната система.

При представянето на новите текстове Петков подчерта, че реформата на КПКОНПИ “не е само условие за получаване на второто плащане за Плана за възстановяване”. “Не трябва да се подкрепя само, защото е нужно за влизането ни в Шенген, а реално адресира най-големия проблем в България с корупцията.”

“Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупцията, ама никаква, нулева, особено когато създаването на орган намирисва на байпас на други органи. Особено когато създаването на някой орган намирисва на заобикаляне на конституционни принципи, разделение на властите и така нататък, и особено ако намирисва на създаването на определена бухалка в определени ръце”, репликира го Йордан Цонев от ДПС.

От “Възраждане” не подкрепиха нито един от двата законопроекта, а от БСП останаха пасивни по време на продължилата няколко часа дискусия в сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG