Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как депутат на ГЕРБ потърси сметка от агенти, които го проверяват за корупция


Лъчезар Иванов (вляво) разговаря с колега в парламента
Лъчезар Иванов (вляво) разговаря с колега в парламента

Депутат трябва да опише имотното си състояние в декларация. Той се познава с член на антикорупционната комисия, който отговаря за регистрирането на имуществените декларации на хората от високите етажи на властта. Затова отива в кабинета му и го моли да му помогне с попълването на документа.

На пръв поглед този сюжет може да изглежда като дребна услуга, типична за държавните среди. Ситуацията обаче става по-различна, ако депутатът точно тогава се проверява за пране на пари. И ако използва посещението си в комисията, за да потърси сметка от агентите, които са го разпитвали.

Такъв е случаят с Лъчезар Иванов от ГЕРБ, разкрива документ, подписан от председателя на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров. Самият Иванов обаче отрече пред Свободна Европа да е искал помощ за попълване на имуществената си декларация, както и да е търсил обяснение от агентите, които са водили проверка срещу него.

През лятото на миналата година Специализираната прокуратура започна да го разследва за пране на пари. До този развой се стигна след проверка на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) по повод голяма печалба на депутата от продажба на акции, за която Свободна Европа писа през юли миналата година.

Какво проверяваше КПКОНПИ

Лъчезар Иванов е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той е получавал акции на дружеството.

Няколко години по-късно той продава част от акциите си на борсата и печели 1.6 млн. долара. Тогава става обект на интерес от страна на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която след това сезира КПКОНПИ. Според Иванов в сделките с акциите му няма нищо нередно и той е декларирал печалбата от тях през 2021 г.

"През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – в смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари", коментира миналата година Иванов пред Свободна Европа, допълвайки, че това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за съответната година.

Те не фигурират и в декларираното от него имущество за 2019 и 2020 г., но той твърди, че е отчел печалбата от тях, заедно с останалите му дялове от компанията, на два пъти - в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г.

Какво прави Иванов в комисията

В рамките на проверката агенти на комисията няколко пъти се срещат с Иванов, за да снемат от него обяснения. След една от тези срещи обаче агентите се оказват изненадани. Те заварват депутата на втория етаж в сградата на комисия, където са кабинетите на председателя ѝ Сотир Цацаров и останалите ѝ четирима членове, които се избират от парламента.

Иванов е там, за да се види със Силвия Къдрева, в чийто ресор попада дирекция "Публичен регистър". С други думи – тя е човекът в КПКОНПИ, който отговаря за публикуването на имуществените декларации на висшите представители на държавата.

Всичко това става ясно от писмено предложение на Цацаров до останалите членове на комисията, с което Свободна Европа разполага. С него той иска от колегите си да вземат решение, с което да забранят на представители на КПКОНПИ да дават консултации и съвети при попълване на декларации от хора, заемащи публични постове.

От предложението на Цацаров се разбира, че това се е превърнало в обичайна практика, като "особено чести са случаите, в които такава помощ, включително и с пряко попълване на декларации на място в сградата на комисията, се извършва с участието на ресорния за дирекция "Публичен регистър" член на КПКОНПИ".

"Критични реплики"

При едно такова посещение при Къдрева на 11 август миналата година Иванов се засича в коридора с агентите, които предишния ден са му снемали обяснения по проверката за пране на пари срещу него, се посочва в документа, подписан от Цацаров.

Писмото от Сотир Цацаров, с което той предлага на членовете на КПКОНПИ да вземат решение, с което да забранят даването на консултации и съвети за попълване на имуществени декларации.
Писмото от Сотир Цацаров, с което той предлага на членовете на КПКОНПИ да вземат решение, с което да забранят даването на консултации и съвети за попълване на имуществени декларации.

"При срещата Иванов е отправил към служителите критични реплики по повод осъществено преди това снемане на обяснения от него в хода на проверка, извършвана от дирекцията. Пребиваването му на етажа е било необяснимо за агентите, работили по тази проверка, като всъщност то се дължи на посещение в кабинета на г-жа Силвия Къдрева и непосредствено след това – подаване на декларация за имущество и интереси", посочва шефът на КПКОНПИ в писменото предложение до колегите си.

Според него по този начин Иванов е демонстрирал пред агентите "безнаказаност и близки контакти с член на комисията", а Къдрева е нарушила текста от Закона за КПКОНПИ, който я задължава да пази "политически неутралитет".

"Особено укорими са случаите, в които такава помощ се оказва на лица, заемащи висши публични длъжности, които едновременно с това са обект на проверка за корупционни действия", допълва Цацаров.

"Аз ги поздравих в коридора"

Лъчезар Иванов потвърди пред Свободна Европа, че през миналия август действително е посетил кабинета на Къдрева, но категорично отрече да е отправял "критични реплики" към агентите, които преди това са работили по проверката срещу него. Освен това подчерта, че те не са разбрали кого точно е посещавал в комисията.

"Аз ги поздравих в коридора: "Здравейте момчета, как сте?" Който ме познава, знае – аз никога не мога да отправя, каквото и да значи това, "критични реплики". Това звучи много двусмислено. Поздравих ги, пожелах им хубав работен ден и нищо повече", коментира депутатът пред Свободна Европа.

По думите му той е засякъл въпросните агенти напълно случайно и "абсолютно не съответства на истината" написаното от Цацаров, че е демонстрирал пред тях "безнаказаност и близки контакти с член на комисията".

Иванов добави, че при всичките си контакти с агентите, работещи по проверката му, е оказвал пълно съдействие и доброволно се е явявал за даване на обяснения, но не в сградата на КПКОНПИ в центъра на София, където е кабинетът на Къдрева, а в тази на ДАНС на бул. "Черни връх".

Иванов освен това отрече да е имал нужда от помощта на Къдрева във връзка с попълването на имуществената си декларация. Той подчерта, че от 2005 г. насам не е придобивал "нито движимо, нито недвижимо имущество" и по тази причина няма и промяна в съдържанието на декларациите му. Депутатът заяви още, че много добре знае как да попълни такъв документ и, когато е посетил кабинета на Къдрева, тогавашната му декларация вече е била готова.

"Посещението ми при Силвия Къдрева [беше, защото] трябваше да се консултираме по един медицински проблем и аз отидох да се обадя, защото ходих да си попълня долу декларацията. И се качих да я видя. Ще излезе, че Силвия Къдрева ми е попълнила декларацията... Това вече е несериозно", обобщи Иванов.

Двоен аршин

Макар този случай да е от лятото, до момента дой не е разгласяван официално от ръководството на антикорупционната комисия. Самият Цацаров обаче е реагирал по съвсем различен начин в подобна ситуация, докато беше главен прокурор.

През лятото на 2017 г. ръководената тогава от него прокуратура съобщи, че предлага на ДАНС да лиши от секретен достъп бившия зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Георги Гатев. Като причина за това беше посочено, че той е съветвал обвиняеми как да подават молби до бюрото, за да разберат дали са били подслушвани.

Тогава ДАНС веднага изпълни волята на държавното обвинение, въпреки че голяма част от твърденията на разследващите бяха опровергани. Последва и отказ на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) да отмени решението на агенцията. В крайна сметка Върховният административен съд окончателно потвърди, че секретният достъп на Гатев правилно е бил отнет от ДАНС, като мотивите на ДКСИ съда останаха тайна за обществото.

Въпреки че в случая със Силвия Къдрева също става въпрос за контакт с разследван, когото тя е консултирала как да си подаде имуществената декларация, по неофициална информация на Свободна Европа Цацаров не е предложил секретният ѝ достъп да бъде отнет.

В края на миналата седмица стана ясно, че ДАНС е отнела достъпа на самия Цацаров до класифицирана информация, а ден преди това той декларира, че ще подаде оставка от ръководния пост в КПКОНПИ. Това става на фона на планираната от новите управляващи реформа в комисията.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG