Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС и САЩ наложиха нови санкции срещу руски олигарси и стоки. Путин каза, че се обръща към Азия


Премиерът на Нидерландия Марк Рюте пристигна в Брюксел в четвъртък.

Европейският съюз прие нов пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна в четвъртък вечер. Те включват вписване в черен списък на почти 200 физически и юридически лица, както и мерки, ограничаващи три банки, намаляване на инвестициите в минното производство и забрана на още няколко руски телевизионни канала.

Брюксел ще се опита и да наложи забрана на доставката на двигателите за иранските дронове, които руската армия използва на фронта.

По-рано в четвъртък САЩ също обяви нов пакет от санкции срещу Русия, като този път Вашингтон таргетира бизнесмена Владимир Потанин. Той е един от най-заможните руски олигарси, който е най-големият акционер в Norilsk Nickel – водещият производител на паладий и рафиниран никел в света. САЩ санкционира още жена му и двете му деца и сезира яхтата му на име „Нирвана“, пише Файненшъл таймс.

В отговор на решенията в Брюксел и Вашингтон за налагане на нови санкции руският президент Владимир Путин каза, че ще увеличи износа на газ за Китай и ще продължи да развива икономическите си връзки с партньори в Азия, Африка и Южна Америка.

В дълга реч по телевизията в четвъртък Путин съобщи, че пенсиите и минималната работна заплата в Русия ще бъдат увеличени, предаде Ройтерс.

Освен санкциите Европейският съюз ще предостави и 18 милиарда евро финансиране на Украйна през 2023 г.

Новият пакет санкции на ЕС е девети подред. С тях ЕС се опитва да затрудни начините на Русия да финансира инвазията в Украйна.

Първоначално Белгия и Нидерландия искаха да получат изключение за част от новите санкции, насочени срещу руски производители на торове, но Полша и Литва им се противопоставиха.

Официални лица казаха, че е постигнато компромисно споразумение в кулоарите на срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел и че санкциите ще бъдат официално приети в петък.

„Посланиците постигнаха принципно съгласие за пакет от санкции срещу Русия като част от продължаващата подкрепа на ЕС за Украйна“, написа в Туитър чешкото председателство на ЕС.

Дипломати казаха, че след споровете някои изключения за "продоволствената сигурност и торовете" са били приети като част от споразумението.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис се оплака, че новият пакет от санкции "е пропусната възможност".

„Жалко, че трябваше да прекараме толкова много време в обсъждане на дерогации, а не на по-строги санкции“, написа той в Twitter.

По-рано в четвъртък първият дипломат на Украйна критикува усилията за отмяна на всички вече наложени санкции срещу Москва.

„Опитите да се позволи на руските олигарси и компании да се отклонят от вече наложените санкции на ЕС нанасят удар на целия режим на санкции“, написа в Туитър външният министър Дмитро Кулеба.

Част от предишните осем пакета санкции на ЕС срещу Русия бяха насочени към ограничаването на възможностите й да изнася петрол.

Този път дипломати предупредиха, че начините, по които блокът може да навреди на руската икономика, започват да намаляват, докато войната продължава почти 10 месеца.

ЕС избягва да наложи санкции на доставките на газ от Русия от страх от по-нататъшно повишаване на цените на енергията през зимата в Европа, пише Франс прес.

Миналата седмица Брюксел заедно със своите партньори в групата на най-големите световни икономики Г-7, ограничиха цената на руския петрол, на която той да се продава на световния пазар.

На 5 декември влезе в сила и забраната на ЕС за внос на суров петрол по море от Русия, за която единствено България има изключение.

Как "Лукойл" ще заобикаля европейските санкции с помощта на България
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:11 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG