Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Край на манипулирането на пазара от "Газпром". Страните от ЕС се договориха за таван на цената на газа


Високите цени на газа доведоха до по-високи сметки за енергия на гражданите и предизвикаха рекордно висока инфлация.
Високите цени на газа доведоха до по-високи сметки за енергия на гражданите и предизвикаха рекордно висока инфлация.

Министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз (ЕС) се договориха за таван на цените на газа на едро, съобщиха световните агенции в понеделник. Условието този лимит да влезе в сила е в продължение на три дни цените по договори за следващия месец на газовия хъб Dutch Title Transfer Facility (TTF) да надхвърлят 180 евро за мегаватчас.

Ако това условие е налице и таванът бъде активиран, газът в целия ЕС няма да може да се продава на цена, която да е с повече от 35 евро за мегаватчас по-висока от световната референтна цена на втечнения природен газ (LNG).

Решението идва след месеци на разговори относно извънредната мярка. Нейната цел е да се помогне на Европа да се справи с енергийната криза.

"Успяхме да постигнем важно споразумение, което ще предпази гражданите от рязкото покачване на цените на енергията", каза Йозеф Сикела, министър на индустрията на Чешката република, която е ротационен председател на ЕС.

"На последните срещи в Брюксел мажоритарната ни коалиция успя да сломи съпротивата - главно от страна на Германия", коментира в Туитър полският премиер Матеуш Моравецки.

"Това означава край на манипулирането на пазара от Русия и нейната компания "Газпром", написа полският премиер.

Мярката трябва да влезе в сила от 15 февруари 2023 г. Предстои сделката да бъде официално одобрена от страните в писмен вид, след което ще може да бъде задействана.

По информация на Ройтерс Германия, която по-рано изрази притеснения относно мярката, е гласувала в подкрепа на тавана. Унгария е гласувала против, а Холандия и Австрия са се въздържали.

Таванът идва, след като през лятото европейската референтна цена за природен газ, доставян по тръбопроводи, скочи за кратко до близо 340 евро за мегаватчас - повече от три пъти над сегашната.

Мярката е временна и ще продължи една година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG