Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никога повече". Разследващите щурма на Капитолия препоръчаха Тръмп да бъде обвинен в метеж


След като Доналд Тръмп загуби изборите, в началото на 2021 г. негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон и извършиха погром.
След като Доналд Тръмп загуби изборите, в началото на 2021 г. негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон и извършиха погром.

Комисията в Конгреса на САЩ, която разследва щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., препоръча федералните прокурори да повдигнат обвинения в метеж на бившия президент Доналд Тръмп. Това предаде Ройтерс късно в понеделник.

През януари 2021 няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени при атаката, извършена от привържениците на Тръмп. Това стана в деня, в който Конгресът утвърди резултатите от изборите през 2020 година, които бяха спечелени от Джо Байдън.

В понеделник специалната комисия, оглавена от демократите, поиска от министерството на правосъдието да повдигне обвинения срещу Тръмп за четири потенциални престъпления: подпомагане и подстрекаване към метеж, заговор за измама срещу САЩ, даване на неверни изявления и възпрепятстване на официална процедура в Конгреса.

Искането не е задължаващо, но може да увеличи натиска върху прокурорите, които извършват множество разследвания срещу Тръмп, да предприемат действия, отбелязва Ройтерс.

"За да оцелеем като страна на законите и демокрацията, това не бива да се повтаря никога повече", подчерта председателят на комисията - демократът Бени Томпсън. Той разкритикува Тръмп, че е призовал тълпата да се събере на Капитолия и че е подкопал вярата в демократичната система.

"Комисията събра сериозни доказателства, че президентът Тръмп е имал намерение да наруши мирния преход във властта, предвиден в нашата конституция", коментира и демократът Джейми Раскин.

Обвиненията, за които става въпрос, се наказват със затвор и лишаване от право за заемане на държавни постове, отбелязва Франс прес. Като реакция Тръмп обвини комисията, че иска да му попречи да се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г. Той обяви такова намерение по-рано миналия месец.

Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса на 6 януари 2021 г., докато той утвърждаваше победата на Джо Байдън на президентските избори два месеца по-рано. Тръмп така и не призна поражението си и продължава да твърди, че е загубил с измама, подстрекавайки своите поддръжници да не признават Байдън за легитимен президент. При смъртоносния щурм на Капитолия петима души загинаха.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG