Връзки за достъпност

Извънредни новини

България преговаря за дългосрочен договор с Турция за доставка на природен газ


Росен Христов
Росен Христов

До края на годината България може да сключи дългосрочен договор с Турция за доставка на природен газ. Това каза във вторник служебният министър на енергетиката Росен Христов пред Нова телевизия.

В петък и събота Христов беше на посещение в Турция, където се срещна с турския си колега Фатих Дьонмез и с ръководството на турската държавна енергийна компания "Боташ".

По думите на Христов двете страни преговарят за дългосрочен договор за срок от 13 години, който да включва капацитет на турски терминали и по турската газопреносна мрежа.

"Очаквам следващите 10 дни да го финализираме", каза Христов по отношение на договора.

Той добави още, че се преговаря за количество от около 1 млрд. куб. метра природен газ, което представлява около 30% от годишното потребление на България.

"Това не е постигано никога досега - дългосрочно сътрудничество и възможност да ползваме турските терминали за втечнен газ, както и възможност да ползваме тази връзка, така че този втечнен газ да си го доставяме до България", каза енергийният министър и определи преговорите като "пробив".

Той посочи още, че Анкара е предложила на България да се включи в техните преговори с американски и норвежки доставчици на втечнен газ.

Новината за преговорите идва след няколко високопоставени посещения в Турция. На 9 декември президентът Румен Радев бе на официална визита в страната по покана на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. На нея присъстваха и служебните министри на енергетиката, вътрешните работи, външните работи и отбраната.

На второто посещение през изминалите дни Христов беше придружен и от директорите на "Булгаргаз" - Деница Златева, на "Булгартрансгаз" - Владимир Малинов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Защо не е вярно, че няма смисъл да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00
XS
SM
MD
LG