Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Проблем на Европа". България ще инициира среща между ЕС и Турция за контрола на границата


Българската делегация в Анкара. На преден план Вежди Рашидов разговаря с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп, 19 декември.
Българската делегация в Анкара. На преден план Вежди Рашидов разговаря с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп, 19 декември.

Българският парламент ще инициира среща на високо равнище между Европейския съюз (ЕС) и Турция. Това каза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов след разговора си с председателя на Великото национално събрание на Турция Мустафа Шентоп.

По-рано двамата парламентарни председатели разговаряха насаме. България поема ангажимент да бъде домакин на срещата, на която да бъдат обсъдени миграцията, контролът на границата и евентуално облекчаване на визовия режим за турски граждани.

По думите на Рашидов на територията на Турция има близо 4 млн. мигранти. "Необходимо е да седнем заедно и да решим общия ни въпрос, това е проблем на Европа", каза Рашидов за мигрантския натиск по границата.

"Обсъждахме и постигнахме съгласуваност, че с участието на парламентите на други страни може да бъде организиран международен форум по въпросите на миграцията", добави той.

Рашидов поднесе цветя на Паметника на жертвите на опита за преврат на 15 юли 2016 г. в обособената за това зона в сградата на Великото национално събрание.

Анкара обвинява живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен в организирането на неуспешен опит за преврат срещу Ердоган през 2016 г. Тогава започват масови чистки срещу т.нар. "гюленисти", привърженици на Гюлен.

Новината идва ден след като министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и на енергетиката Росен Христов посетиха страната за втори път. В началото на месеца Турция посети и президентът Румен Радев, който се срещна с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, за да разговарят за границата.

Контролът на общата граница между България и Турция беше един от мотивите Австрия да се противопостави на приемането на България в Шенген по-рано този месец.

"На границата между България и Турция убиват полицаи, това са много сериозни ситуации, така както има драматични сцени на границата между Унгария и Сърбия.", каза австрийският канцлер Карл Нехамер.

Част от делегацията, начело на която е Рашидов, са председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, председателят на ПГ „Български възход“ Стефан Янев, заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски и народните представители Даниел Лорер (ПГ „Продължаваме промяната“), Сезгин Мехмед (ПГ на ДПС) и Николай Дренчев (ПГ „Възраждане“).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG