Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Низ от нелепи случайности и може би грешка на човек". Как е възможно да се разменят бебета в родилното


Директорът на "Шейново" Румен Велев
Директорът на "Шейново" Румен Велев

Като "низ от нелепи случайности и може би грешка на човек" определи директорът на акушеро-гинекологичната болница "Шейново" в София Румен Велев размяната на две новородени деца.

Той говори на брифинг пред журналисти за случая, станал публично известен в сряда. Бебетата са родени в началото на септември. В болницата случаят се проверява от началото на декември, след сигнал от едната майка. Вътрешното и здравното министерство също прави проверка.

"С оглед запазване на конфиденциалност, както и на лични данни, досега нямаше публична информация, но имам своите предположения как изтече информацията", каза Велев.

Размяната на бебетата е станала като едното дете е било поставено в креватчето на другото дете.

"Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е", каза Велев.

Децата в момента са при жените, с които са изписани като техни майки. "Въпрос на юридическа процедура е как да стане отново размяната на децата и всяко да иде при биологичните си родители", допълни лекарят.

По думите му няма умисъл в размяната на децата. От болницата имат "доста голяма яснота" как е станала размяната и отговорните ще бъдат наказани.

"Това е низ от нелепи случайности и може би грешка на човек, но това не ни оправдава", каза Велев и се извини на семействата.

Той изрази готовност да си подаде оставката "ако се установи, че има процедурни нарушения".

Лекарят каза, че има "смущаващи факти", като например този, че по време на целия престой в болницата нито една от майките не е обърнала внимание на номерата на гривничката на бебето си.

При раждането всяка майка и бебето й получават гривничка с уникален, еднакъв номер. При изписването не е спазен протокола да се сверят гривничките на бебетата с тези на майките им.

Низ от проверки

Подалата сигнала майка е забелязала несъответствието в номерата на гривничките три месеца по-късно, когато е преглеждала документите от болницата. Направила си е ДНК тест, който показал, че не е биологичен родител на бебето си.

Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на вътрешните работи (МВР) проверяват случая, а прокуратурата образува досъдебно производство.

Междувременно МЗ обяви, че проверява всички родилни отделения в страната. "След това със сигурност ще се вземат много сериозни мерки", каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в сряда.

По конкретния случай е назначена проверка на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ и на Столичната регионална здравна инспекция. Според Меджидиев става въпрос за небрежност на персонала.

В официалното съобщение на Софийската градска прокуратура разследването е за умишлено заменени малки деца. Досъдебното производство е започнало на 14 декември по сигнал от столичната полиция.

"Не мога да си представя, че такова нещо може да се случи умишлено, но, за съжаление, всичко е възможно“, каза Велев в интервю за БНР.

Ако бъде установена вина, законът предвижда до две години затвор. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева определи станалото като „шокиращ случай, който ни дава поредния повод да отбележим, че законодателството в България е остаряло“.

Началникът на кабинета на министъра на здравеопазването Момчил Мавров каза, че в България няма друг известен случай на разменени бебета.

Какво следва

Семейния кодекс няма изрично регламентирани последствия за размяна на бебета. Грешката е във фактите - има разменени бебета, но актовете за раждане са верни като информация. Това каза пред Нова телевизия специалистката по медицинско право адвокат Мария Шаркова.

По думите й интересът на децата е на първо място. "Важно е да се запазят личните данни на хората, защото когато пораснат децата, ще е неприятно тази история да добие публичност", каза тя.

По думите й има съмнения дали ще се водят продължителни дела с установителни искове, при които да се установява произхода на децата. По-скоро трябва да се мисли дали някой от родителите няма да изкаже несъгласие да предаването детето на биологичните му родители.

"След като има ДНК експертиза при досъдебно производство не би трябвало да се случи. Но не може детето да се вземе принудително от майката, съдебна процедура обаче трябва да е краен вариант, защото отнема време", каза тя.

Майката, която се е усъмнила в размяната на бебетата, засега запазва мълчание. Другата майка - Севда Михайлова, обаче заяви, че няма да се откаже от бебето, което отглежда в продължение на три месеца.

"Детето ми е добре, ще се боря докрай – по съдебен път", каза тя пред бТВ.

По думите на Шаркова само при умисъл се предвижда съдебна отговорност, но при проява на небрежност или неволна грешка не се счита за престъпление.

"Възможно е да се случват грешки при размяна на бебета заради практиката да не се осъществява първи контакт кожа в кожа между детето и майката и новородените да не са с майките си от раждането до изписването, което е световна практика", каза Шаркова.

Адвокатите Мария Петрова и Пламен Борисов казаха пред БНТ, че е възможно да измине дори повече от година, докато съдът се произнесе.

Според юристите е необходима спешна промяна на Семейния кодекс, която да гарантира такава размяна да се прави за дни.

"В момента тези производства се гледат като някаква делба на имот. Подобни казуси трябва да се решават светкавично", каза Пламен Борисов.

Според него служители от "Закрила на детето" трябва да се намесят и да изведат децата от разменените семейства.

"Ако искаме да поправим грешката, не трябва тези деца да изграждат лични връзки с родителите“, каза Борисов.

Според адвокат Калина Михайлова би било добре двете семейства да установят контакт и с подкрепа на психолози и социални работници децата да установят контакт с биологичните си родители.

"Така, на база диалогичността между семействата, предаването на децата може да стане много по-лесно", каза тя пред БТА.

По думите й, ако някой откаже да изпълни решение на съответния орган, може да стане и с полиция. "Ако бъде доказано, че бебетата са разменени, няма как те да останат при майките, при които са сега", каза тя.

Михайлова каза, че и двете майки имат основания да съдят болницата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG