Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боевете за Бахмут и Авдиевка продължават. Русия разрушава известен театър в Мариупол


Ожесточените битки продължават в Източна Украйна, където офанзивата на Москва е съсредоточена върху градовете Бахмут и Авдиевка в Донецк, обяви в петък Генералният щаб на украинската армия.

Междувременно украинските власти съобщиха, че руските сили изравняват със земята известен театър в южния пристанищен град Мариупол.

Освен непрестанния обстрел срещу Бахмут и Авдиевка, Русия продължава да обстрелва военни и цивилни цели в други три източни региона - Суми, Харков и Луганск, уточни Генералният щаб, добавяйки че украинските сили са отбили общо 19 атаки през последното денонощие.

В съобщението се отбелязва още, че заради понесените значителни загуби руската армия е създала полева болница в Бердянск, Запорожка област. Няколко местни туристически курорти пък са превърнати в квартири за военнослужещи.

Според украинската армия руските военни укрепват отбранителните си позиции на север - в незаконно анексирания украински регион Крим, опасявайки се от възможна украинска контраофанзива.

В Москва началникът на Генералния щаб Валери Герасимов каза, че фронтовата линия в Украйна е стабилна, както и че руските сили са съсредоточени върху “завършването на освобождаването” на Донецк.

В пристанищния град Мариупол в южната част на Азовско море, който беше превзет от руските сили по-рано тази година след продължила месеци съпротива, окупаторите са започнали да разрушават известния драматичен театър. Това съобщи в Телеграм кметският съветник Петро Андрюшченко.

Театърът представлява исторически паметник и в началото на руската инвазия беше превърнат в бомбоубежище за около 600 души, сред които и много деца. Сградата многократно беше обект на руски въздушни удари, въпреки че беше ясно обозначена като убежище за цивилни.

“Разрушаването [на театъра] е ясен опит да се прикрият завинаги физическите доказателства за най-голямото едновременно умишлено убийство на украинци от руснаците от началото на тази фаза на войната”, пише Андрюшченко.

Разследване на Асошиейтед прес установи, че повече от 10 000 нови гроба са се появили в Мариупол, който беше практически изравнен със земята по време на боевете. Броят на жертвите се оценяваше на поне 25 000, но наблюдатели предполагат, че може да се окаже три пъти по-висок. Освен това руските сили планират да разрушат над 50 000 домове, добавя АП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG