Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицаи получиха обвинения заради катастрофата на Околовръстното шосе със загинал французин


Димитър Любенов в Софийския градски съд.
Димитър Любенов в Софийския градски съд.

Софийската градска прокуратура (СГП) е повдигнала няколко обвинения на двама служители на МВР заради катастрофата на Околовръстното шосе от 25 септември, за която беше задържан Димитър Любенов.

Разследващите установиха, че той е шофирал след употреба на алкохол и наркотици. Впоследствие стана ясно, че полицаите Любка Гечева и Георги Малински са се движели с патрулна кола зад шофираното от Любенов “Порше Панамера” непосредствено преди удара.

След катастрофата, при която загина френски гражданин, служителите на МВР са се оттеглили от мястото на инцидента без да предприемат някакви действия. Това е било установено и от проверка на “Вътрешна сигурност” в МВР.

Затова СГП е повдигнала обвинения за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ при катастрофата, обяви в петък градската прокурорка на София Илиана Кирилова.

Обвинения за подкуп има само полицаят Георги Малински. Според прокуратурата той е взел предложените му от Любенов 200 лева.

Зам.-градският прокурор Христо Кръстев уточни, че разследващите са разпитали и свидетел, освен самия Любенов, който твърди, че полицаят е взел парите. Заедно с Любка Гечева, Малински е обвинен и за длъжностно престъпление - за това, че не е спрял Любенов и че двамата с колегата му са позволили той да продължи да кара, употребил алкохол.

Третото обвинение срещу двамата служители на МВР е за това, че не са оказали първа помощ на пострадалите в тежката катастрофа четирима души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG