Връзки за достъпност

Извънредни новини

Честито Рождество Христово!


Коледари в село Лозен
Коледари в село Лозен

Християнският свят почита на 25 декември Рождество Христово - Коледа, на който се чества рождението на Божия син - Исус Христос. В западния свят децата пишат писма до Дядо Коледа с пожелания за себе си и семейството си.

Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници – Рождество Христово или Коледа, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос.

Според eвангелието раждането на Христос е станало във Витлеем, в римската провинция Юдея. В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят.

С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският монах Дионисий Малки, изчислява, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се счита за граница във времето и за празник на празниците за християните.

„Да желаем, да търсим и високо да ценим мира, който Господ донесе на земята с раждането си като човек. Да бъдем добротворци и миротворци, да благоволим един към друг - дори и към враговете си“, каза в посланието си за празника българският патриарх Неофит.

„Колко войни видяхме? Мисля най-вече за децата, погълнати от война, бедност и несправедливост. Докато животните се хранят в яслите си, мъжете и жените в нашия свят в глада си за повече власт, поглъщат дори съседите си, своите майки и сестри“, каза папа Франциск по време на празничната литургия в храма „Св. Петър“ във Ватикана.

„Нека днешният свят празник донесе здраве, надежда и топлина във всяко българско семейство. Нека вярата в доброто ни дава сили да продължим да се борим заедно за справедливите каузи на нашия народ, за мирно и щастливо бъдеще за децата на България“, написа президентът Румен Радев във Фейсбук.

В 09:30 в катедралата „Св. Александър Невски“ се отслужва празнична литургия. В 20:00 ч. в Народния театър „Иван Вазов“ ще се състои благотворителен спектакъл, който е част от кампанията „Българската Коледа“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG