Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще върнем свободата". Зеленски призова украинците да останат единни


Володимир Зеленски по време на обръщението си по повод Рождество Христово
Володимир Зеленски по време на обръщението си по повод Рождество Христово

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се зарече „да върне свободата“ на украинския народ в речта си за Рождество Христово. Той призова съгражданите си да останат единни през зимата въпреки тежките условия и постоянните руски атаки.

„Свободата идва на висока цена, но робството има още по-висока цена. Нека преминем през тази зима, защото знаем за какво се борим“, каза Зеленски.

Той се обърна и към онези украинци, които посрещат Коледа в плен или са в чужбина заради руската инвазия и че „всички мъже и жени на Украйна ще си върнат свободата“.

Думите му дойдоха, след като в събота Русия извърши нови атаки срещу южния град Херсон, при които 10 бяха убити, а още 60 ранени.

Украинското военно ръководство наскоро предупреди за нови ракетни атаки срещу инфраструктурата и енергоснабдяването на страната, отбелязвайки, че руска военноморска част, включваща военен кораб, оборудван с крилати ракети, маневрира в Черно море.

Повече украинци са православни християни и от векове посрещаха Коледа по стар стил - на 7 януари, както руснаците. След руската инвазия Украинската православна църква разреши на миряните да празнуват Коледа на 25 декември заедно с по-голямата част от Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG