Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елитно руско подразделение е свързано с убийствата на цивилни в Буча, гласи разследване


Снимка от Буча от края на март 2022 г.
Снимка от Буча от края на март 2022 г.

Войници от 234-ти десантно-щурмови полк от Псков са били свързани с убийствата на улица Яболонска, където бяха открити най-голям брой тела на цивилни в Буча. Това гласи разследване на Ню Йорк Таймс.

След изтеглянето си от Буча в края на март руските военни оставиха улици, осеяни с десетки тела на невъоръжени цивилни хора, убити по време на окупацията на града, който се намира в близост до Киев. От тогава няколко организации обявиха, че руските войници са извършили военни престъпления, а според Киев над населението е бил извършен геноцид.

Журналистите от Ню Йорк Таймс са идентифицирали 22-ма войници, които са били част от елитното руско подразделение и са били в близост до мястото на убийствата на цивилни във времето, в което се предполага, че са се случили. От изданието са достигнали до информацията след 8-месечно разследване.

Според разкритията убийствата са били умишлени и систематични във времето, в което руската армия се опитва да си прокара път до столицата Киев.

На анализ са били подложени изходящи обаждания, които руските войници са направили от Буча към роднините си в Русия. Открито е също и че част от обажданията са били извършвани от телефоните на убитите цивилни от Буча. Журналистите от Ню Йорк Таймс са разговаряли с двама от войниците, които са потвърдили, че са били в Буча като част от 234-ти полк.

От изданието уточняват, че не са успели да потвърдят пряко участие в убийствата от страна на 22-мата идентифицирани войници, но със сигурност са установили, че те са били на място във времето, в което те са били извършвани.

Журналистите са успели да идентифицират и 36 от жертвите в Буча. Според данните им почти всички от тях са били цивилни или военнопленници. Сред убитите има и деца. Всички убити са били разстреляни.

Буча се превърна в един от символите на непредизвиканата война, която Русия започна срещу Украйна. Свидетелства за убийства на цивилни имаше още в редица градове в Украйна. От началото на военните действия Москва отрича убийствата на цивилни и твърди, че атакува само военни и енергийни обекти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG