Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десетки жертви и хиляди без ток след зимна буря в САЩ


Заледен кей на езерото Кери
Заледен кей на езерото Кери

Най-малко 18 души загинаха, а стотици хиляди останаха без електрозахранване след зимна буря, която удари Северна Америка.

В САЩ най-тежка е ситуацията в град Бъфало, щата Ню Йорк, където заради прекъсването на електричеството десетки жители са напуснали домовете си в опит да достигнат на място, където има работещо отопление. Губернаторът на САЩ Кати Хачул съобщи, че международното летище в Бъфало ще бъде затворено за няколко дни. Противопожарната безопасност не действа на пълен капацитет, защото много от камионите закъсват в снега.

Заради усложнената ситуация няколко от операторите на електропреносни мрежи казаха, че е възможно поетапно спиране на тока, за да бъде избегнат по-голям срив на мрежата. Подобна е ситуацията и отвъд северната граница на САЩ в Канада, където също има спирания на доставките на електричество.

Би Би Си съобщава, че общо 250 млн. души са засегнати от бурята, която скова Северна Америка от Канада до границата на САЩ с Мексико. На места в щата Монтана температурите достигнаха до – 45 градуса по Целзий.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG