Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Страхуват се". Русия обяви за издирване българския разследващ журналист Христо Грозев


Христо Грозев
Христо Грозев

Журналистът от разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев е обявен за издирване от Русия. Това съобщи руската агенция ТАСС в понеделник.

В съобщение на министерството на вътрешните работи на Русия се казва, че Грозев е издирван за нарушаване на "член от Наказателния кодекс на Руската федерация", като не става ясно какви точно са предполагаемите нарушения.

По-късно през деня Грозев написа в Туитър, че също не е наясно с причината. "Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя "списък на издирваните лица", поради което не мога да предоставя никакви коментари в момента. В известен смисъл това няма значение - от години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да я накарат да изчезне", написа той.

В края на юли тази година представител на Федералната служба за сигурност на Русия каза в ефира на телевизионния канал "Росия-24", че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и свръхзвуков ракетоносец Ту-22 М3. По думите му операцията е организирана от Службата за сигурност на Украйна, а Грозев е координирал действията на участниците в нея.

Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. и е български гражданин. Русия е обявила Bellingcat за "чуждестранен агент", а дейността ѝ е обявена за "нежелана" от руската главна прокуратура.

През септември Грозев каза в интервю за АФП, че Bellingcat е "най-страшният кошмар на Кремъл".

Сайтът е създаден през юли 2014 г. от британския блогър Елиът Хигинс и е базиран в Нидерландия. Той специализира в журналистика, основаваща се на анализ на достъпни в интернет данни.

Най-известните разследвания на Bellingcat са на катастрофата в Източна Украйна на самолета, извършвал полет МН17, при който загинаха 298 души през 2014 г., отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, както и това на опозиционера Алексей Навални. През последната година сайтът се фокусира върху руската военна интервенция в Украйна, отбелязва Франс прес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG