Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Малка тактическа победа". Сърбите в Косово се съгласиха да премахнат барикадите


Жена минава край блокада в северната част на етнически разделения град Митровица, Косово, 27 декември 2022 г.
Жена минава край блокада в северната част на етнически разделения град Митровица, Косово, 27 декември 2022 г.

Етническите сърби ще започнат да премахват барикадите си в Северно Косово в четвъртък, съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич. Новината дойде след среща на Вучич с представители на протестиращите сърби късно в сряда.

През последните дни сърбите в Косово блокираха три гранични пункта със Сърбия, включително и главния пункт в Мердаре. Напрежението в Северно Косово, където етническите сърби са мнозинство, растеше от ноември, когато стотици етнически сръбски полицаи, съдии и прокурори напуснаха работа в знак на протест срещу решението на Прищина да забрани издадените от Белград регистрационни номера.

В сряда президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна с представители на протестиращите и каза, че те са се съгласили да премахнат барикадите.

"Това е дълъг процес и ще отнеме време", каза Вучич, цитиран от Ройтерс. Той прочете и изявление от името на косовските сърби, в което те заплашват, че "ако арестите и продължаващият терор срещу сръбския народ продължат, ние ще затворим северната част на Косово за дискриминационните институции на Прищина завинаги".

"Тогава ще поставим барикади, които никога няма да бъдат премахнати и това ще бъде граница за Прищина, която те никога няма да пресекат", се казва в изявлението.

По-рано в сряда косовските власти пуснаха под домашен арест бившия полицай и етническия сърбин Деян Пантич. Той беше арестуван на 10 декември по подозрение, че е участвал в нападение срещу служители на Централната избирателна комисия.

Освобождаването му от ареста беше едно от условията за премахване на барикадите, a Вучич го нарече "малка тактическа победа".

Блокадите започнаха в понеделник на фона на съобщения за стрелба, последната от които беше извършена късно на 25 декември.

На 27 декември косовският вътрешен министър Джелал Свекла каза, че Сърбия, под влиянието на Русия, се стреми да дестабилизира Косово. Обвинението беше отхвърлено от Белград. Сръбските власти казват, че искат да защитят своето малцинство в Косово.

Кремъл от своя страна също отхвърли обвиненията на Косово, но заяви, че подкрепя Белград.

Косово, което има преобладаващо етническо албанско мнозинство, се отдели от Сърбия след война през 1998-99 г. Тя обяви независимост през 2008 г., но Белград никога не я призна и насърчава 120 000 етнически сърби в Косово да се противопоставят на властта на централното косовско правителство.

Русия, традиционен съюзник на Сърбия, подкрепя Белград в усилията му да блокира членството на Косово в международни организации, което се подкрепя от САЩ и повечето страни от Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG