Връзки за достъпност

Извънредни новини

Косово затвори най-големия граничен пункт със Сърбия


Барикади при Мердаре на границата между Косово и Сърбия
Барикади при Мердаре на границата между Косово и Сърбия

Косовските власти затвориха главния граничен пункт със Сърбия при Мердаре, след като протестиращи поставиха блокада от сръбска страна на фона на ескалиращото напрежение между етническите сърби и властите в Прищина. Мердаре, което се намира на източната граница на Косово, беше блокирано от камион и трактори.

Напрежението в Северно Косово, където етническите сърби са мнозинство, расте от ноември, когато стотици етнически сръбски полицаи, съдии и прокурори напуснаха работа в знак на протест срещу решението на Прищина да забрани издадените от Белград регистрационни номера в Косово.

Политиката беше отменена от Прищина, но масовите напускания създадоха вакуум в сигурността в Косово.

На 28 декември косовските власти се опитаха да разсеят напрежението, като обявиха освобождаването на бившия полицай и етническия сърбин Деян Пантич, чийто арест на 10 декември накара стотици възмутени етнически сърби да поставят блокади по пътищата в Северно Косово и парализира движението през два гранични пункта.

Пантич, който беше арестуван по подозрение, че е участвал в нападение срещу служители на Централната избирателна комисия, трябваше да бъде пуснат под домашен арест.

Граничният пункт Мердаре е най-важният в Косово за товарния автомобилен транспорт и затварянето му създава допълнителни трудности за работещите в чужбина косовари, които се връщат у дома за празниците.

На 26 декември още два гранични пункта бяха блокирани от етнически сърби от страна на Косово на фона на нарастване на съобщенията за стрелба, последната от които беше извършена късно на 25 декември.

Само три входни точки между двете страни остават отворени.

На 27 декември косовският вътрешен министър Джелал Свекла каза, че Сърбия, под влиянието на Русия, се стреми да дестабилизира Косово. Обвинението беше отхвърлено от Белград. Сръбските власти казват, че просто искат да защитят своето малцинство в Косово.

На 28 декември Кремъл също отхвърли обвиненията на Косово, но заяви, че подкрепя Белград. "Сърбия е суверенна държава и е абсолютно погрешно да се търси разрушителното влияние на Русия тук", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Косово, което има преобладаващо етническо албанско мнозинство, се отдели от Сърбия след война през 1998-99 г. Тя обяви независимост през 2008 г., но Белград никога не я призна и насърчава 120 000 етнически сърби в Косово да се противопоставят на властта на централното косовско правителство.

Русия, традиционен съюзник на Сърбия, подкрепя Белград в усилията му да блокира членството на Косово в международни организации, което се подкрепя от САЩ и повечето страни от Европейския съюз.

По-рано тази седмица Сърбия постави войските си в най-висока бойна готовност, а президентът Александър Вучич инспектира войските близо до границата.

Спорът между Косово и Сърбия, който е за много повече от номера на коли
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG