Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеле, Кралят на футбола, почина на 82


Едсон Арантес до Насименто - Пеле.
Едсон Арантес до Насименто - Пеле.

Пеле, най-известният и успешен футболист в историята, почина на 82-годишна възраст.

"Всичко, което сме, е благодарение на теб. Обичаме те безкрайно. Почивай в мир", написа дъщеря му Кели Нашименто в Instagram.

Агентът на Пеле - Джо Фрага, потвърди смъртта му, цитиран от Associated Press.

Точна причина за смъртта не е посочена. От близо месец за Пеле или както е истинското му име- Едсон Арантес до Насименто, се полагат палиативни грижи в болница в Сао Пауло. От септември 2021 г Пеле е на лечение с химиотерапия за рак на дебелото черво.

Едсон Аранчис до Насименто е роден в Треш Корасоинш, щата Минаш Жерайш, Бразилия на 23 октомври 1940 г. Живее и израства в голяма бедност и си прави топка като пълни чорапи с хартия и ги завързва с въже.

Пеле в действие
Пеле в действие

Той е само на 9 години, когато отборът на Бразилия, който е домакин на Световната купа по футбол през 1950 г., губи от Уругвай на финала. Тогава той казва на разстроения си баща, че един ден ще спечели Купата за него. И Пеле спазва обещанието си неколкократно.

Прякорът Пеле идва в ученическите му години. Смята се, че му е даден, защото той не може да произнесе правилно името на любимия си тогава играч – вратар на име Биле. В автобиографията си Пеле казва, че няма представа какво означава името, като се изключи историята с Биле.

Пеле е само на 16 години, когато дебютира на международната сцена за Бразилия срещу Аржентина през 1957 г. На следващата година вкарва два гола на финала на Световното първенство по футбол срещу домакините от Швеция. Тогава страната му печели и първата си Световна купа.

Пеле е обявен за най-добрия играч в света за 20 век от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS). Рекордът на Пеле за най-много голове от футболист от Южна Америка - 77, оцеля 50 години. От септември миналата година Кралят бе изместен от този трон от Лионел Меси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG