Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лионел Меси - официално коронованият нов крал на футбола


Лионел Меси на награждаването след финала на Световното първенство по футбол в Катар
Лионел Меси на награждаването след финала на Световното първенство по футбол в Катар

В Аржентина той вече е с полубожествен статут, редом до легендарния Марадона. Това стана факт, след като прибави към кариерата си едно от малкото постижения, които му липсваха – Световната купа. Лионел Меси вече спокойно може да бъде наречен „най-великия футболист“ на своето време.

След грандиозния финал на Световното първенство по футбол в Катар два важни въпроса в света на спорта получиха своите отговори – коя нация ще се гордее със Златната купа през следващите 4 години и кой е най-великият футболист от сегашното поколение.

Спорът кой е новият крал на футбола между Лионел Меси и Кристиано Роналдо най-после получи своето чисто статистическо разрешение – единият от тях вече е световен шампион, а другият – не е.

Успехът на най-важния футболен турнир идва за Меси в началото на залеза на неговата кариера, особено що се отнася до националния отбор. Той едва ли ще спре да играе за страната си точно когато е донесъл мечтаната от всички аржентинци трета световна титла, но е факт, че първият му изигран мач с националите е далеч назад във времето - още през 2005 година.

Както е факт и че на следващото Световно първенство през 2026 г. в САЩ, Канада и Мексико той ще бъде вече на 39. Една сама по себе си чудесна възраст, но твърде преклонна, що се отнася до футболист. Особено за такъв като него, който разчита на техника, бързина и ловкост в сблъсъка с атлетичните младежи от новото поколение.

Лионел Меси целува златния трофей на Световното първенство по футбол
Лионел Меси целува златния трофей на Световното първенство по футбол

Атомната бълха

Лионел Андрес Меси Кучитини е роден на 24 юни 1987 г. в Росарио – един от най-големите градове в Аржентина. Съвсем типично за момчетата в страната, играе футбол от малък. И мечтае за успехи като на кумира на народа Диего Марадона.

Юношата прилича на гениалния футболист поне по две неща – ниския си ръст (и все пак със своите 170 см, Меси е по-висок от Марадона с цели 5 см) и изключителната си техника. Комбинацията от тези два фактора му носят и един от прякорите, с които става известен – La Pulga Atómica, Атомната бълха.

За начало на кариерата в професионалния футбол за Меси се смята 1995 г., когато се присъединява към младежкия отбор на "Нюелс Олд Бойс" (базиран в Росарио футболен клуб от най-високата дивизия на Аржентина).

Феноменалните му умения обаче бързо привличат вниманието на скаутите на най-престижните отбори от другата страна на Атлантическия океан. А изборът на Меси и родителите му е един от култовите европейски отбори, в които е играл самият Дон Диего.

Барселона

На 13-годишна възраст Меси и семейството му се преместват в Испания, където той започва да играе за юношеския отбор на „Барселона“ до 14 години. Там веднага вкарва 21 гола в 14 мача и светкавично преминава през отборите от по-високо ниво, за да направи неофициалния си дебют за мъжкия отбор на „Барселона“ в приятелски мач. Едва на 16 години.

През сезон 2004–2005 г. Лионел, тогава на 17 години, става най-младият официален играч и голмайстор в испанската Ла Лига. Въпреки ниския си ръст той е мощен, добре балансиран и гъвкав на терена. Естествен левичар, Меси е бърз и прецизен в контрола на топката, и с еднаква лекота подава пасове и си пробива сам път през защитниците.

През 2005 г. футболистът получава испанско гражданство, което е посрещнато със смесени чувства от яростните каталунски привърженици на „Барселона“, поддръжници и на сепаратизма. Но още през следващата 2006 г. Меси и „Барселона“ печелят Шампионската лига и страстите бързо се уталожват.

Стилът на игра на Лео продължава да се подобрява и до 2008 г. той вече е един от доминиращите играчи в света, завършвайки на второ място след Кристиано Роналдо, тогава в „Манчестър Юнайтед“, в гласуването за Играч на годината на ФИФА.

През изключителния за „Барселона“ сезон 2008–2009 г., Меси има основна заслуга за спечелването на първия „требъл“ в историята на отбора (три големи европейски клубни титли за един сезон) –шампионата на Ла Лига, Купата на Краля и титлата в Шампионската лига. През този сезон вкарва 38 гола в 51 мача и изпреварва Роналдо в гласуването за Играч на годината на ФИФА с рекордна разлика.

Лео Меси в момент от финалния мач на Световното първеснтво в Катар срещу Франция
Лео Меси в момент от финалния мач на Световното първеснтво в Катар срещу Франция

През следващия сезон (2009-2010) Меси вкарва 34 гола в Испания, а „Барселона“ отново е шампион на Ла Лига. Тогава печели и наградата "Златна обувка" за голмайстор на Европа и отново е Играч на годината на ФИФА (през същата година наградата е преименувана на "Златната топка").

Ситуацията се повтаря и през следващия сезон. Меси извежда „Барселона“ до титлите в Ла Лига и Шампионска лига и печели безпрецедентна трета поредна награда за Играч на годината в света.

През март 2012 г. вкарва 233-ия си гол за „Барселона“, превръщайки се в най-добрия голмайстор на клуба за всички времена в рамките на Ла Лига. Тогава е само на 24 години. Завършва сезона със 73 гола във всички турнири, счупвайки 39-годишния рекорд на Герд Мюлер за голове за един сезон в европейско футболно първенство. Логично става и Играч на годината за 2012 г., което му е за четвърти пореден път и е изобщо първият футболист, печелил приза четири пъти.

Нататък нещата не са по-различни. През 2014 г. става най-резултатният играч в историята на „Барселона“, когато отбеляза 370-ия си гол за отбора. През същата година чупи и рекордите за най-много голове както в Шампионска лига (със 72 гола), така и в Ла Лига (с 253 гола). А отборът печели още един „требъл“ през сезон 2014-2015, както и самият Меси петата си награда за Играч на годината в света. Шестата му „Златна топка“ идва през 2019. Има и седма - през 2021.

Пари Сен Жермен

През 2021 г. Меси става свободен агент, а финансови проблеми, част от които са резултат от правилата на Ла Лига, му пречат да преподпише с „Барселона“. Мнозина не могат да си представят каталунския клуб без голмайстора си, както и обратното, но все пак Лео напуска клуба. И малко по-късно подписва с френския гранд „Пари Сен Жермен“.

Прогнозите се оказват до голяма степен верни. От двата сезона, в които Меси играе във Франция, печели титла през втория, но голмайстор на отбора и на шампионата и през двете години става клубният му съотборник и противник на финала на Световното първенство в Катар Килиан Мбапе.

Килиан Мбапе и Лионел Меси
Килиан Мбапе и Лионел Меси

Аржентина

Въпреки двойното му гражданство и огромния професионален успех в Испания, връзката на Меси с родината му остава силна и той е ключов играч за страната си още от 2005 г., когато Аржентина печели Световното младежко първенство. Участва и в отбора, който извоюва златния медал на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г.

Меси помага на Аржентина да стигне до четвъртфиналите на Световното първенство през 2010 г. в Южна Африка, където отборът е елиминиран от Германия за втори пореден път.

На следващия световен форум през 2014 г. в Бразилия Лионел показва най-доброто от себе си, като вкарва четири гола и почти сам извежда отбора от груповата фаза. След това Аржентина успява да стигне до финал за пръв път от 24 години, но го губи, отново от Германия. Въпреки това Меси печели "Златна топка" за най-добър играч на турнира.

През 2018 г. в Русия Аржентина достига до осминафинал, където отпада с 3:4 от бъдещия шампион Франция. За да дойде реванша на финала в Катар. И освен с мечтаната световна титла, Меси да се сдобие за втори път и със „Златна топка“.

Отборът на Аржентина, начело с Меси, триумфира след финала в Катар
Отборът на Аржентина, начело с Меси, триумфира след финала в Катар

Извън терена

Основната дейност на футболната звезда извън игрището е в рекламата, най-вече за компанията за спортно облекло "Адидас".

През 2013 г. Меси и баща му (който се занимава с финансите на сина си) са обвинени в данъчни измами чрез използване на офшорни фиктивни компании, за да избегнат плащането на 4,2 милиона евро данъци върху приходите си в Испания.

Въпреки че впоследствие плащат 5 милиона евро на държавата, двамата все пак са изправени пред съда през 2016 г. и получават условни присъди от 21 месеца затвор и са глобени съответно с 2 милиона евро и 1,5 милиона евро.

Лионел Меси е една от малкото световни звезди, които имат дългогодишна емоционална връзка. През 2017 г. се жени за любовта на живота си Антонела Рокуцо, с която са заедно още от 2007, но се познават от малки. Антонела и Лионел имат трима сина – Тиаго, Матео и Сиро, които носят фамилните имена и на двамата си родители – Меси Рокуцо.

Лионел Меси празнува титлата на терена със семейството си
Лионел Меси празнува титлата на терена със семейството си

Затова не е никак чудно, че снимката на сплотеното семейство със световната купа в ръцете на Лео на стадиона в Доха, разчувства толкова много почитателите на официално вече най-добрия футболист за своето време.

  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

XS
SM
MD
LG