Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски критикува ФИФА за отказа да излъчи апела му за мир на финала на Световното


UKRAINE – Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy. Kyiv, December 16, 2022
UKRAINE – Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy. Kyiv, December 16, 2022

Володимир Зеленски критикува ФИФА за отказа да излъчи негово видео обръщение на стадион "Лусаил" в Катар преди финала на Световното първенство по футбол в неделя.

Видеото е записано на английски и представлява "апел за мир", казва президентската канцелария на Украйна в писмено изявление до Си Ен Ен, изпратено в събота.

В него се твърди също, че властите в Катар са подкрепили инициативата на Зеленски, но ФИФА я е блокирала и няма да позволи посланието за прекратяване на руската агресия срещу Украйна да бъде излъчено преди финалния мач.

По думите на президентската канцелария „ФИФА е загубила ценното си разбиране за футбола – като игра, която обединява народите, вместо да подкрепя съществуващите разделения.”

От Киев казват, че ще разпространят видеото независимо дали ФИФА реши го излъчи или не.

Си Ен Ен са потърсили представители на ФИФА за коментар, но не са получи такъв. Властите в Катар също не са коментирали публично искането от Украйна.

Световната футболна организация положи неимоверни усилия, за да не допусне политически послания на футболното първенство в Катар. Преди началото му ФИФА получи сериозни критики заради даването на домакинство на арабската страна.

Разследвания и журналистически разкрития показаха, че това се е случило с използване на корупционни практики. Хиляди чуждестранни работници загинаха по време на изграждането на стадионите и прилежащата инфраструктура за първенството.

В началото на първенството позициите на световната футболна федерация предизвикаха сериозен конфликт между нея и част от футболните асоциации. Това се случи заради забраната от ФИФА капитаните на няколко отбора да излязат с ленти с цветовете на дъгата в подкрепа на ЛГБТ общността. В Катар хомосексуалността е незаконна.

По време на груповата фаза на турнира представители на местната власт не допускаха по стадионите и фенове, които носят символи, подкрепящи протестите в Иран. Впоследствие ФИФА защити възможността да се допускат фенове с такива символи, но това се случи два дни, след като националния отбор на Иран отпадна от надпреварата.

Сега отказът да бъде излъчен "апелът за мир" на Зеленски е поредната случка, която въвлича ФИФА във фокуса на общественото внимание извън самата игра.

В клипа Зеленски казва, че футболът има за цел да обедини света и призовава за „Световно първенство, но не и световна война“.

„Това Световно първенство отново доказа, че различните страни и националности могат да решат кой е най-силен в честната игра, но не и в играта с огъня. На зеленото игрално поле, а не на червеното бойно поле“, казва президентът на Украйна във видеото, цитиран от Си Ен Ен.

От офиса на украинския президент са казали на медията, че още в петък са пратили копие от текста на апела до централата на ФИФА в Швейцария. Оттам обаче са сметнали съобщението за твърде политическо.

„В призива на президента няма нищо политическо, което да придава политическа окраска на спортното събитие, няма субективни оценки, политически сигнали или още повече - обвинения“, казват от президентската канцелария и допълват, че „все още има време за ФИФА да поправи грешката си.”

„ФИФА не трябва да се страхува, че думите за мир ще бъдат чути на глобалния футболен празник, който представлява мир“, се казва в изявлението.

"Няма настроение". С какво е различно това Световно
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG