Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Жена, живот, свобода". ФИФА победи и няма ленти в подкрепа на ЛГБТ хората


Капитанът на Англия Хари Кейн игра срещу Иран със синя лента, вместо с такава с цветовете на дъгата.
Капитанът на Англия Хари Кейн игра срещу Иран със синя лента, вместо с такава с цветовете на дъгата.

Никой от отборите на Световното първенство по футбол в Катар, които планираха да използват капитански ленти с цветовете на дъгата в защита на правата на ЛГБТ общността, няма да го направят.

До този развой се стигна, след като ФИФА заплаши капитаните, които излязат с подобно послание на терена, да бъдат санкционирани с жълти картони още в началото на мачовете им. Катар е известна с това, че хомосексуалността е незаконна.

Националният отбор на Англия беше първият, който се съобрази с искането на ФИФА. Капитанът на тима Хари Кейн излезе срещу Иран в понеделник с тъмносиня лента с надпис "Без дискриминация", а по време на изпълнението на химна съотборниците му застанаха на едно коляно. Този жест обаче се асоциира по-скоро с протестите срещу расизма.

От своя страна иранската публика на стадиона развя националния флаг с надпис "Жена, живот, свобода" в подкрепа на протестите в страната, които избухнаха през септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини, която не се съобрази с ограниченията за ислямско облекло на жените.

Играчите на Иран отказаха да пеят, когато започна да звучи химнът на ислямската република. Жестът им е знак на подкрепа за масовите протести в страната. Преди това много фенове обвиниха иранските футболисти, че с мълчанието си подкрепят режима в Техеран, който смазва със сила протестите.

Докато звучеше химнът на Иран и футболистите мълчаха, много от феновете се опитваха да заглушат музиката и показваха насочен надолу палец.

Иранските фенове на мача срещу Англия
Иранските фенове на мача срещу Англия

Играчите на Англия обаче нямаха шанс да заявят своята позиция.

Още през септември 10 европейски държави - Англия, Уелс, Белгия, Дания, Франция, Германия, Норвегия, Швеция, Швейцария и Нидерландия обявиха, че капитаните на националните им отбори ще носят лентата OneLove на мачовете от Световното първенство в Катар в знак на протест. Причината за това е, че в страната домакин еднополовите връзки са криминализирани.

Самата кампания OneLove беше подета от Нидерландия преди Евро 2020 за насърчаване на разнообразието във футбола и като послание срещу ЛГБТ-дискриминацията.

На старта на световния футболен форум обаче ФИФА изненадващо предупреди, че ще наказва с жълт картон всеки футболист, който излезе с разноцветната лента на ръката. Това решение в последния момент предизвика гневни реакции във футболната общественост в съответните държави.

В резултат на това в понеделник седем футболни асоциации излязоха със съвместно изявление. В него се казва, че те не могат да поставят играчите си "в положение, в което да бъдат изправени пред спортни санкции".

"Много сме разочаровани от решението на ФИФА, което смятаме, че е безпрецедентно", се казва в съобщението на федерациите на Англия, Уелс, Белгия, Дания, Германия, Холандия и Швейцария.

Те добавят, че са били готови да плащат глобите, които се прилагат при нарушаване на правилата за екипите, но не могат да поставят играчите си в ситуация, в която могат да бъдат принудени да не участват в мачове заради натрупани картони.

Вместо OneLove,ФИФА представи своя собствена кампания „Без дискриминация“, която трябваше да започне от четвъртфиналите. Сега обаче на капитаните е разрешено да носят синята лента и по време на турнира.

В крайна сметка в първия си мач на Световното първенство в Катар Англия разгроми Иран с 6:2.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG