Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Футболът принадлежи на всички". Алексия Путеяс, която не се притеснява да бъде първа


Алексия Путеяс с наградата "Златна топка", 2022 г.
Алексия Путеяс с наградата "Златна топка", 2022 г.

Тя е смятана за най-добрата футболистка в света в момента и за една от най-великите за всички времена. За нея да бъде "първа" е нещо обичайно, защото с името си проправя път на жените във футбола.

От малка е запален фен на испанския футболен клуб "Барселона". Тогава си мисли, че легендарният стадион на отбора – "Камп Ноу", е само за мъже. Днес тя е Играч на годината на УЕФА, най-добър играч на ФИФА в категория жени и вярва, че футболът е за всички.

В понеделник Алексия Путеяс стана първата жена, която за втори път печели престижната награда "Златна топка". След като спечели наградата миналата година, Путеяс остана в историята и като първата жена, чието изображение е прожектирано на най-високата сграда в света - "Бурж Халифа".

"Златната топка" за жени е награда за най-добра футболистка, връчвана от "Франс Футбол". Макар призът да съществува от 1956 г., за първи път е присъден и на жена през 2018 г.

Алексия Путеяс е родена през 1994 г. в Молет дел Валес, община в провинция Барселона. Любовта й към ФК "Барселона" е по наследство. Като дете тя често пътува с баща си до "Камп Ноу", за да гледа мачовете на клуба. Путеяс споделя, че винаги е искала да бъде възможно най-близо до играчите, дори и с цената на по-лошата гледка.

"Просто исках да бъда част от действието! Тогава, ако ми бяхте казали, че един ден ще стъпя на тази трева, щях да си кажа: "Пффф, няма как да стане. Тук играят само мъже", казва тя.

Силното ѝ желание да играе футбол кара родителите ѝ да я запишат в отбора на Сабадел, когато тя е само на 7 години. Така кариерата ѝ започва с малка невинна лъжа, тъй като тя се оказва с една година по-малка от минималната възраст за играчи.

Путеяс си спомня, че като малка в града си е била единственото момиче, което е играело с момчетата, но въпреки това никога не е имала проблеми.

"Никой не повдигна вежда, когато това момиче каза, че иска да стане футболистка. Знам, че съм късметлийка заради семейството, което имам, и приятелите, с които израснах, но моят опит е такъв, какъвто трябва да бъде за всяко младо момиче. Новото поколение трябва да нормализира това. Футболът принадлежи на всички", казва Путеяс.

Шампионска лига за жени, "Камп Ноу", Барселона, 30 март 2022 г.
Шампионска лига за жени, "Камп Ноу", Барселона, 30 март 2022 г.

На десетгодишна възраст тя прекарва една година в младежката академия на Барселона, преминава през редиците на РДК "Еспаньол" и дебютира през 2010г., когато е на 16 години. Преди да достигне крайната си цел - ФК "Барселона", тя минава и през ФК "Леванте".

Когато започва да играе за любимия си отбор, е само на 18 години. Путеяс бързо се превръща в редовен играч и участва в дебютния мач на своя клуб в Шампионската лига за жени, загубен с 3:0 от Арсенал през 2012 г.

До момента тя е играла в 52 от общо 56-те мача на ФК „Барселона“ в Шампионската лига за жени. През сезон 2020/21 футболистката става капитан на отбора и като част от него печели испанското първенство, Шампионската лига и Купата на кралицата на Испания.

През 2021 г. се случва това, което някога е мислела за невъзможно – играе на „Камп Ноу“. Тогава Путеяс влиза в историята като първата жена, отбелязала състезателен гол на стадиона в мач от лигата срещу бившия си клуб „Еспаньол“.

Този сезон се оказва изключително успешен за нея. Тя става първата жена от Испания, отличена като Играч на годината на УЕФА, и получава титлата на ФИФА за най-добър играч при жените. Миналата година тя заслужено получи и "Златната топка" за жени.

Макар "Барселона" да губи на финала на Шампионската лига за жени през следващия сезон, Путеяс отбелязва личен голов рекорд - 34 попадения във всички състезания. Със своите 11 гола за турнира тя става голмайстор на сезона в Шампионската лига.

Алексия Путеяс на награждаването за Играч на годината, 2022 г.
Алексия Путеяс на награждаването за Играч на годината, 2022 г.

В навечерието на Евро 2022 Путеяс получи тежка контузия. Това обаче не ѝ попречи отново да бъде обявена за Играч на годината на УЕФА за жени за 2021/22 г. и да спечели още веднъж "Златна топка" за жени.

В момента Алексия Путеяс продължава да се възстановява от скъсване на коленни кръстни връзки, което означава, че няма да се завърне скоро на стадиона. Целта ѝ е да може да играе на Световното първенство по футбол за жени през пролетта на 2023 г., което ще се проведе в Австралия и Нова Зеландия.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG