Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълна диверсификация". И "Фраматом" ще доставя ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"


Служебния министър на енергетиката Росен Христов (вляво), Георги Кирков (втори от ляво) - изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй" и Лионел Геф (втори от дясно) - старши вицепрезидент по горивото на "Фраматом".
Служебния министър на енергетиката Росен Христов (вляво), Георги Кирков (втори от ляво) - изпълнителен директор на "АЕЦ Козлодуй" и Лионел Геф (втори от дясно) - старши вицепрезидент по горивото на "Фраматом".

АЕЦ "Козлодуй" и френската компания "Фраматом" (Framatome GmbH) подписаха споразумение за доставка на свежо ядрено гориво за шести блок на атомната централа в петък.

Преди седмица беше подписан договор и с американската компания "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок на централата. Споразуменията са във връзка с възложената в началото на ноември от народното събрание задача на правителството да търси ядрено гориво, различно от руското.

В петък служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че със сделката с френската компания се постига пълна диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво.

"Диверсификация не означава замяна на един-единствен доставчик с друг единствен доставчик. Диверсификация означава замяна на един с много други доставчици", каза Христов.

"Направихме всичко възможно в последните няколко месеца, за да успеем да доведем до финал преговорите с двете най-големи международни компании в сферата на свежо ядрено гориво", добави той.

Подписването на окончателния договор ще бъде в началото или максимум до средата на следващата година. Срокът му ще е 10-годишен, а по думите на Росен Христов ценовите параметри на сделката са изключително конкурентни.

Първата доставка на свежо ядрено гориво от "Фраматом" се очаква да бъде през 2025 г. Доставката за 5 блок от "Уестингхаус" следва да започне през 2024 г.

В момента се търси решение за отработеното ядрено гориво, с което досега се занимаваше руска компания, посочи още Росен Христов.

"Не е приоритетно, тъй като нашата инфраструктура позволява съхранение за следващите минимум 50 години, като в момента преговаряме за квалификация и разширение на хранилищата“, каза служебният министър.

Той допълни още, че доставките на енергийни източници се използват и по геополитически причини. Припомни, че България има договори с Русия и е потвърдила желание да получи останалите количества ядрено гориво по тях, но руската страна не е отговорила на тези искания.

"За нас е изключително важно да имаме надеждни доставки, защото без атомната ни централа българската енергетика за момента няма да може да задоволява вътрешните нужди. Да не говори за износ, който да осигурява голяма част от БВП", каза още Христов.

С двата договора България ще изпълни решението на ЕС, което изисква всички атоми електроцентрали да постигнат диверсификация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG