Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев се срещна с актьори от Народния театър и видя сплотеност, въпреки че екипът е разделен


Актьорите Деян Ангелов и Снежина Петрова лично разговарят с президента Румен Радев по време на среща във връзка с конфликта в Народния театър, провела се на 30 декември.
Актьорите Деян Ангелов и Снежина Петрова лично разговарят с президента Румен Радев по време на среща във връзка с конфликта в Народния театър, провела се на 30 декември.

Актьори от Народния театър „Иван Вазов“, които подкрепят директора Васил Василев, се срещнаха в петък с президента Румен Радев. Малко по-късно актьорът от същата трупа Валери Йорданов, който преди седмици поиска оставката на директора, призова Радев да изслуша и двете страни.

Конфликтът в Народния театър започна в края на октомври, когато главният режисьор на театъра Александър Морфов надраска вратата на назначената от директора Васил Василев пиарка на театъра Велислава Кръстева с надписи „ДПС“ и „Изчезвай“. Той беше възмутен от това, че тя придружи почетния председател на ДПС Ахмед Доган да гласува на последните избори. Той смята, че демонстрацията на политическите пристрастия на Кръстева е несъвместима с длъжността, която заема в Народния театър. Тя от своя страна го обвини в лични нападки, като го нарече "насилник", а себе си определи за "жертва".

Василев отказа да уволни Кръстева, а спорът обхвана целия екип на театъра. Оставки подадоха главният драматург на театъра Захари Карабашлиев и един от водещите режисьори – Явор Гърдев. Министърът на културата Велислав Минеков образува проверка.

Актьорите се разделиха като 49 от общо 74 души се обявиха в защита на своя директор Васил Василев и подписаха и изпратиха писмо до президента Радев. С него те поискаха оставката на Минеков с настояването да не се намесва в театралните дела, като прави изявления с неверни твърдения и „полуистини“ относно конфликта в театъра.

Актьорите Валери Йорданов и Албена Колева пък застанаха начело на другата част от актьорите, които подкрепят действията на режисьора Александър Морфов. Йорданов публикува в YouTube протестно видео, в което си остригва главата с машинка и иска оставката на директора Васил Василев. Той започна и подписка с това искане.

Въпреки разделението между актьорите след срещата на част от тях с президента на 30 декември, Радев каза, че намира за „позитивно“ това, че актьорският състав на Народния театър е сплотен и получава признанието на публиката.

Той каза още и че институциите трябва да бъдат партньор на хората на изкуството и да съхраняват достойнството им, така че артистите да усещат подкрепа и да имат свободата и спокойствието да работят.

Присъстващите артисти, подписали писмо до президента през ноември, в което искат оставката на министър Минеков, поискаха Народният театър да не се превръща в заложник на политически амбиции.

По повод срещата в петък актьорът Валери Йорданов написа във фейсбук, че президентът би трябвало да изслуша и двете страни.

„Нямам нужда и не търся помощ, а адекватна реакция на президента и институциите… Според мен това цели отклоняване от същинския проблем в Националния ни театър и молбата ми е да бъде проведено изслушване и на двете страни в този манипулиран и неадекватно-вреден за всички ни конфликт“, написа още Йорданов.

В подписката в защита на директора Василев фигурират имената на част от звездите на трупата: Деян Донков, Владимир Карамазов, Радина Кърджилова, Дарин и Деян Ангелови, Бойка Велкова, Георги Мамалев, Антон Радичев, Параскева Джукелова, Стефания Колева, Христо Петков и др. – общо 49 души, съобщава Segabg. Сред неподписалите я освен Валери Йорданов и Албена Колева са Владимир Пенев, Захари Бахаров, Валентин Ганев, Валентин Танев, Руси Чанев, Аня Пенчева, Мария Каварджикова, Мария Стефанова, Иван Юруков, Юлиан Вергов, Сава Драгунчев, Василена Винченцо, Радина Боршош и др.

Драма в коридорите на Народния театър. Как се стигна дотук
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG