Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има само едно пожелание и то ще се сбъдне без чудо". Зеленски прогнозира победа за Украйна


Президентът Володимир Зеленски отправи към своя народ новогодишно пожелание заедно със съпругата си Олена
Президентът Володимир Зеленски отправи към своя народ новогодишно пожелание заедно със съпругата си Олена

Украинският президент Володимир Зеленски каза в новогодишното си обръщение към своя народ, че очаква през новата година Украйна да победи във войната с Русия.

"Днес има само едно желание и то ще се сбъдне не чрез чудо, а чрез нашата работа, нашата борба, взаимопомощ и човечност. Честита нова година! Годината на нашата победа", пожела той на фона на неспиращите дори по време на празниците руски удари.

Само няколко часа преди Нова година Русия отново обстреля страната - украинската ПВО успя да свали 12 от над 20 изстреляни ракети по Киев, Запорожие, Николаев и други региони. Един човек загина в столицата, а 20 души са ранени.

Зеленски добави, че победата ще бъде постигната чрез упорита работа и с помощта на чуждестранните партньори на Украйна.

"Искате истински приятели? Вече знаем точно кои са те. Искате ли искрена любов? Тази година я усетихме, както никога досега. Искате вяра и надежда? И двете са отдавна във въоръжените сили", каза още той.

Президентът отново говори за многократните руски атаки, които разрушават украинската система за производство на електроенергия.

"Искате светлина? Тя е във всеки от нас, дори и да няма електричество", обърна се той към украинците в словото си, в което до него беше съпругата му Олена Зеленска.

"2022 удари сърцата ни. Изплакахме всички сълзи. Всички молитви бяха изкрещяни. 311 дни. Имаме какво да кажем за всяка минута. Но повечето думи са излишни. Нужна е тишина, за да се чуе", каза още той в още едно лично обръщение.

"Не знаем със сигурност какво ще ни донесе новата 2023 година. Искам да пожелая на всички нас едно - победа. И това е главното нещо", допълни Зеленски.

Той призова това да бъде годината на завръщането на украинския народ - на войниците – при семействата си, на затворниците - по домовете си, на бежанците - "в своята Украйна", на временно окупираните земи, които "ще станат завинаги свободни".

"Готови сме да се борим за това. Ето защо всички ние сме тук. Тук съм. Тук сме. Ти си тук. Всички са тук. Всички сме Украйна!", каза още Зеленски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG