Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швеция поема председателството на ЕС, докато кабинетът е в съюз с крайнодесни


Премиерът Улф Кристершон е първият, който управлява в сътрудничество с дясната популистка партия "Шведски демократи", която подкрепя кабинета
Премиерът Улф Кристершон е първият, който управлява в сътрудничество с дясната популистка партия "Шведски демократи", която подкрепя кабинета

Швеция поема от 1 януари председателството на Съвета на ЕС от Чехия, с което ще има ключова лидерска и посредническа роля в Брюксел през следващите шест месеца.

Двадесет и седемте държави членки поемат председателството на ротационен принцип за половин година.

"Швеция поема председателството в момент, когато Съюзът е изправен пред исторически предизвикателства", каза премиерът Улф Кристершон още в средата на декември.

Той посочи войната в Украйна, битката с климатичните промени и европейската конкурентоспособност като ключови въпроси, които трябва да бъдат решени.

Стокхолм очаква твърдата европейска подкрепа за Киев да се запази. Шведското председателство изразява готовност да подкрепи по-нататъшния път на Украйна към ЕС. Но отчита, че войната може да доведе до допълнителен миграционен натиск, както и до несигурност на доставките на храни и енергоносители.

Улф Кристершон и неговият кабинет все още не са добре познати на европейската политическа сцена, тъй като неговото консервативно правителство управлява само от два месеца и половина. То замени кабинета на социалдемократката Магдалена Андершон, който управлява 8 г.

Кристершон е първият премиер, който работи в тясно сътрудничество с дясната популистка партия "Шведски демократи".

Популистите не са в правителството, но като втора по големина парламентарна група с повече места от Умерената коалиционна партия на Кристершон имат голямо влияние в Стокхолм. Този безпрецедентен съюз им дава мнозинство в парламента.

Въпреки евроекептицизма на тази партия шведската министърка по въпросите на ЕС Йесика Росвал увери, че проблемите на съюза ще са сред основните приоритети на кабинета ѝ.

Въпреки че националистическата партия се отказа от предишните си призиви Швеция да напусне ЕС, твърдата ѝ позиция в ключови области като имиграцията може да предизвика търкания и ще ограничи пространството за маневриране, отбелязват анализаторите.

В същото време Швеция, заедно с Финландия, очаква тази година да се присъедини към НАТО. Двете скандинавски държави взеха решение да поискат да се включат в алианса след нахлуването на Русия в Украйна.

Все още обаче Турция и Унгария не са ратифицирали членството на Стокхолм и Хелзинки. Очаква се Будапеща да предприеме тази стъпка след месец, докато според Анкара шведските власти още не са изпълнили изцяло исканията за връщане на турски граждани - условие, поставено за ратификация от турската страна, припомня БТА.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG