Връзки за достъпност

Извънредни новини

Единственият поканен на концерт. Президентството не спомена Шенген в съобщение за среща на Радев и Нехамер


Румен Радев е бил единственият държавен лидер, поканен на Новогодишния концерт на Виенската филхармония, съобщиха от президенството
Румен Радев е бил единственият държавен лидер, поканен на Новогодишния концерт на Виенската филхармония, съобщиха от президенството

Президентът Румен Радев се срещна във Виена с австрийския федерален канцлер Карл Нехамер, след като в края на миналата година Австрия и Нидерландия наложиха вето срещу приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.

Срещата се случи в деня, в който Хърватия стана 27-ият член на Шенген, след като само за нея имаше единодушие, че отговаря на всички условия. За пореден път прием беше отказан на България и Румъния, които от 11 години чакат за членство при изпълнени технически критерии за присъединяване.

"В Австрия имаме 75 000 нерегистрирани нелегални мигранти. Това означава, че те са минали през външната граница на ЕС и са се озовали във вътрешна държава като Австрия. Първо трябва да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността", каза тогава Нехамер.

В Шенгенско пространство за свободно движение до голяма степен няма гранични проверки и това позволява на хората да пътуват, работят и живеят в друга държава без визи или разрешителни.

"Охраната на външните граници на ЕС е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция - това беше общата позиция на Радев и Нехамер", съобщиха от пресслужбата на българското президентство на 1 януари. В информацията за срещата на двамата обаче нито веднъж не е споменат Шенген.

За сметка на това, в самото начало се обръща внимание на това, че българският президент е "единственият държавен лидер, поканен на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на "Музикферайн".

Според съобщението двамата лидери са откроили по време на разговора доброто сътрудничество между България и Австрия и са обсъдили европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди провеждането на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.

Радев е подчертал, че охраната на външните граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. Той е напомнил и че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на ЕС.

От своя страна федералният канцлер на Австраия е "изразил признателност към приетата от българския държавен глава покана да посети Виена". Той е откроил желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция, се казва още в съобщението от "Дондуков 2".

По думите на Нехамер "Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС". Според него високият брой на нелегалните мигранти представлява сериозен проблем за сигурността на целия ЕС, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България, цитират го още от президенството.

Той е подчертал, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници и следва да получи по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на Фронтекс. Това е Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

В интервю преди дни за "Кроне" - вестникът с най-висок тираж в Австрия, канцлерът защити укрепването на оградите по границите на ЕС.

"Оградите имат възпиращо действие и са ефикасни. Чрез тях може да се канализира нелегалната миграция, да се контролира по-строго и по този начин да се предотвратяват нелегалните трансфери", каза Нехамер.

В същото време обаче той добави, че "оградите имат нужда от наблюдение, служители и техническо оборудване".

Канцлерът даде за пример гръцко-турската граница в района на река Марица (Еврос), където, по думите му, е видно, че оградите имат смисъл.

Предстои Нехамер да посети на 23 януари България, където на място ще се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС.

В рамките на посещението си в Австрия Румен Радев е разговарял също и с федералния президент Александър Ван дер Белен и с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар, уточниха от българското президентство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG