Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спасители откриха двама загинали в Пирин


Вр. Мальовица. Снимката е илюстративна.
Вр. Мальовица. Снимката е илюстративна.

Планински спасители са открили двама мъртви мъже в Пирин. Това съобщи за БТА в понеделник Планинска спасителна служба (ПСС) – Банско.

Единият от загиналите е изчезналият преди седмица турист Пламен Христов. Все още няма информация за втория загинал, няма данни и да е обявен за издирване.

Двамата са открити в улеите на Влахина долина под връх Вихрен, каза за БТА дежурният спасител в базата в Банско Методи Баненски. След двудневно прекъсване на издирвателната акция тази сутрин тя е била подновена. В нея участват планински спасители от Банско, в района се движи и група спасители от Сандански и Разлог.

Планинските спасители в Банско започнаха акция миналата седмица, когато стана ясно, че турист се е отправил към връх Вихрен на 26 декември. Ден по-късно беше подаден сигнал за изчезването му.

Теренът, в който планинските спасители провеждаха акцията, е труднодостъпен и опасен, поради което в акцията беше включен и дрон. По информация на БНТ вторият мъж вероятно е паднал и е получил тежки травми.

Очаква се хеликоптер да транспортира телата на двамата мъже.

Преди близо месец стана ясно, че закупуването на 6 медицински хеликоптери от Министерството на здравеопазването се отлага за неопределено време, след като обявената през юли обществена поръчка е била пркератена.

България продължава да е единствената страна членка на Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптери, които да транспортират пострадали и спасителни екипи от и до трудно достъпни местности, както и да правят спешни доставки на кръв, органи или медикаменти. За тази цел страната използва транспортни военни хеликоптери, които обаче не могат да кацат навсякъде.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG