Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво се знае за украинската атака срещу руска база в Донецка област


Останките от разрушената сграда на Професионален техникум 19, в който са били базирани руските военнослужещи
Останките от разрушената сграда на Професионален техникум 19, в който са били базирани руските военнослужещи

Украински ракетен удар срещу база в окупиран от руската армия град уби поне няколко десетки руски войници на Нова година. Не е ясно колко точно са жертвите, но за пръв път Москва призна за толкова голям брой убити при един украински удар - 63. Според Киев и някои руски коментатори, броят на жертвите може да е значително по-голям.

Въпросите около тази атака обаче остават много. Тук събрахме известното и неизвестното около удара в Макйивка.

Какво се случи

Ударът е нанесен по сградата на Професионален техникум № 19 в град Макийвка, където са били разположени руските военни. Градът се намира в окупираната от руската армия част на украинската Донецка област.

Атаката е нанесена точно в 00:01 ч.на Нова година​, съобщи Даниил Безсонов, официален представител на руската армия в региона Донецк.

На кадри в социалните медии, чиято автентичност не е потвърдена, се вижда как местни жители наблюдават новогодишното обръщение на руския президент Владимир Путин, преди да избягат, за да се скрият, когато ракетите започват да удрят наблизо.

Руското министерство на отбраната съобщи за удара едва в последния абзац на ежедневна справка от 528 думи, повече от 36 часа след нападението. В краткото съобщение се казваше, че през нощта на 1 януари украинските въоръжени сили са извършили атака срещу град Макийвка.

Руското военно министерство твърди, че украинските въоръжени сили са изстреляли шест ракети HIMARS, като две от тях са били свалени от системите за противовъздушна отбрана. Украйна не е коментирала тази информация и няма независимо потвърждение, че ударът е нанесен с американските ракетни системи.

Спасителни екипи разчистват останките от разрушеното училище, част от комплекс от сгради от съветско време
Спасителни екипи разчистват останките от разрушеното училище, част от комплекс от сгради от съветско време

Генералният щаб на украинската армия също потвърди за удара и съобщи, че той е извършен от украинските въоръжени сили.

В официалния доклад се казваше, че "до 10 единици вражеско военно оборудване от разнороден тип бяха унищожени или повредени", а загубите на руския персонал се уточняват.

Украинският удар идва десет месеца след началото на руската военна инвазия в Украйна. През последните месеци украинските сили си върнаха част от териториите, окупирани от руската армия след началото на войната. Силите на Москва обаче продължават да обстрелват украинската територия и изстрелват ракети и дронове включително от украинските територии, които са окупирали.

Колко са убитите

Информацията за жертвите е противоречива. Първоначално и украински източници, и прокремълски канали съобщиха, че има стотици загинали, които според някои достигат 500 души. Министерството на отбраната в Москва призна за 63 загинали руски военнослужещи.

Първоначално Дирекцията за стратегически комуникации на украинската армия съобщи в канала си в Telegram, че са убити около 400 души, а други 300 са ранени.

Бившият ръководител на проруските сепаратисти в Донецк Игор Стрелков (Гиркин) каза, че загиналите и ранените "наброяват стотици" и добави, че при атаката в сградата са се взривили складирани боеприпаси.

Дори загиналите при атаката да са само 63, каквато е руската официална версия, това е най-големият брой жертви на една атака, признати от Русия от началото на войната. Руската армия по принцип не съобщава за жертви или занижава бройката.

Кои са убитите

Украинските канали съобщават, че загиналите са били мобилизирани мъже от руската Самарска област. Губернаторът на региона Дмитрий Азаров също каза това. Той се обърна към жителите на региона и ги помоли да уточнят информацията за своите роднини във военните окръжия.

Изданието 7x7 съобщи, че някои от военнослужещите, които са оцелели след обстрела, са се обадили на роднините си и са им разказали за големия брой загинали, както и че много други са откарани в болница. Всичките им вещи и оборудване са останали в разрушената сграда на професионалното училище.

"Мъжът ми ми написа само няколко думи - че е жив и здрав. Но са се обадили още момчета, ходят голи там, по джапанки, който е оцелял. Нямат нищо: нямат вещи, лекарства, пари, няма храна “, казва съпругата на един от военнослужещите.

Кого обвиняват в Русия

Руските официални представители и проруските коментатори обвиняват за големите загуби при атаката командирите на бойната единица, която е пострадала.

Руската държавна агенция ТАСС съобщи, че атаката се обяснява с активното използване на мобилни телефони от руските военнослужещи в новогодишната нощ, което е позволило на украинските сили да проследят местоположението им. Агенцията се позова на информация от т.нар. Донецка "народна република".

Смята се обаче, че това може да е контролирано спусната версия, за да се прехвърли вината на мобилизираните.

Представителят на руската армия Данийл Безсонов призова за наказание на "необучените" руски генерали, разпоредили толкова голям брой войници да бъдат разположени в поразения обект.

В канала си в Telegram "Сива зона" - свързан с наемническата групировка на Евгений Пригожин "Вагнер", също се появиха обвинения срещу командирите, че са настанили голям брой войници в сграда, уязвима за артилерийски обстрел.

В публикация в социалната мрежа Сергей Миронов, лидер на лоялната на Кремъл партия в руския парламент "Свободна Русия", коментира, че е необходимо разследване, за да се установи дали зад удара стои "предателство или престъпна небрежност". Според него виновните длъжностни лица трябва да бъдат подведени под отговорност.

Не е ясно колко от убитите от страна на Русия до момента във войната са мобилизирани мъже. До този момент журналисти са успели да потвърдят смъртта на 430 мобилизирани, като сред тях не влизат жертвите в Макийвка, тъй като техните имена още не са известни. Средната възраст на починалите е 30-35 години.

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на 21 септември и по-късно каза, че тя се прекратява, тъй като са набрани планираните 300 000 души. Мобилизираните се оплакват от липса на обучение, оборудване и некомпетентни командири.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG