Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как гребецът Стефан Иванов ще прекоси "най-опасното океанско кътче"


Стефан Иванов по време на експедицията с "Невърест"
Стефан Иванов по време на експедицията с "Невърест"

След запомнящата се експедиция през Атлантическия океан, която направи със сина си Максим на лодката "Неверест", гребецът и пътешественик Стефан Иванов се впуска в ново вълнуващо предизвикателство с кауза в един от най-бурните океански райони и в компанията на петима от най-добрите гребци в света.

Между 1914 и 1917, докато на сушата бушува Първата световна война, някъде във водите край Антарктида корабокрушира един от най-видните британски изследователи по това време - Ърнест Шакълтън.

Неговият кораб "Ендюрънс" се сблъсква с ледени блокове и потъва, а екипажът се евакуира на най-близкия остров. Шакълтън и още петима моряци тръгват да търсят помощ на борда на „Джеймс Кеърд“.

Това тяхно пътуване днес е известно като най-великото пътешествие с малка ветроходна лодка. Въпреки сблъсъка с ледовете и благодарение на Шакълтън всички 28 членове на екипажа на "Ендюрънс" са спасени.

В сряда по спасителния маршрут на изследователя от Антарктида през Южния Океан тръгна екип от шестима опитни гребци от цял свят - включително и от България.

"Мисия Шакълтън" има две големи цели - да счупи няколко Гинес рекорда и да привлече вниманието на хората по света върху опазването на океаните. Въпреки че да се прекоси океана от Антарктическия полуостров до остров Южна Джорджия за първи път с гребане няма да е лесно в едни от най-бурните води в света, българският гребец Стефан Иванов е готов за предизвикателството.

"Ако няма перипетии, човек няма да има за какво да разкаже…", казва Иванов пред БТА.

15 км за един час

Стефан Иванов е роден в София и учи бизнес в България и в САЩ, където остава да живее повече от 10 години. Работи като банкер, мести се в Бразилия, след това се връща в България.

През 2020 г. той и синът му Максим се прочуха, след като прекосиха Атлантическия океан за 105 дни с лодката "Неверест" (Neverest), която са построили сами в гаража си.

Максим, който тогава беше на 16 години, стана „най-младият гребец, прекосил океан“ – световен рекорд на Гинес, а лодката "Неверест" - „първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад изцяло в сезона на ураганите“.

Тази експедиция не е първото сериозно физическо предизвикателство, което Иванов си поставя. През 2011 г. той става вторият българин, преплувал Ламанша, а през 2018 г. успешно завършва едно от най-трудните състезания по издръжливост в света - Ironman (“Железен човек“).

Летящи риби, китове, косатки и рожден ден по средата на океана. Приключението на Макс и Стефан
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:29 0:00

Иванов се научава да гребе "от нулата", когато е на 46. По същото време започва и синът му. Тренира ги Виктория Димитрова, световна шампионка на скиф.

По-късно Иванов и Димитрова печелят като отбор златен медал на последното Световно първенство по гребане за ветерани в Либорн, Франция. Пред БТА той казва, че опитва да се закалява, като носи тениски дори в студено време, взема студени душове и тренира по шест пъти в седмицата.

За "Мисията Шакълтън" от гребците се изисква да могат да изминат 15 километра за час с 18 загребвания в минута на максимална степен на съпротивление на ергометъра - характерен за спорта фитнес уред. “Усилието е сходно с това да избягаш 15 км за един час”, казва Иванов.

Мисията "ще ми позволи да слея в едно удоволствието с удовлетворението", добавя Иванов. "Удоволствието да се гмурнеш дълбоко в прегръдките на природата – сред океански вълни, айсберги, косатки, китове, пингвини, и удовлетворението, което би дошло, ако се преборим с теченията, вятъра, вълните и всички непредвидени обстоятелства, и се доберем до остров Южна Джоржия, за което ще са необходими кански усилия".

Покана от най-награждавания гребец

Постигнатото с "Неверест" не остава незабелязано и от най-добрите гребци в света. Сред тях е исландецът Фиан Пол - човекът с най-много Гинес рекорди в историята, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина - 33.

"Не беше случайно, че ни връхлетяха четири тропически бури и един ураган. Фиан остана впечатлен от това, че не развяхме белия байрак и оцеляхме", казва Иванов за агенцията.

Пол му обещава да го покани на последната гребна експедиция в кариерата си. И го прави, когато започва да организира "Мисия Шакълтън".

Останалите гребци, които се включват в екипа, са британецът Джейми Дъглас-Хамилтън, австрийката Лиза Фартхофер и американците Майк Матсън и Брайън Краускопф.

Яхтата, с която шестимата ще се придвижат до Антарктида, също не е случайна. Иванов пише във Фейсбук, че "Селма" е легендарна полска ветроходна яхта, която през 2014 г. с полски екипаж, оглавяван от капитан Пьотр Кузняр, достига на платна най-южната ширина от 78º43’ - световен рекорд на Гинес.

Най-опасното океанско кътче

В сряда, 4 януари, участниците в експедицията да се качиха на борда нa ветроходната яхта "Селма", която ще ги отведе от Ушуайа, Аржентина, близо до Нос Хорн - най-южната точка на Латинска Америка, до Антарктическия полуостров през протока Дрейк.

В района на нос Хорн са потънали множество кораби. По думите на Иванов той се смята за “най-опасното океанско кътче на планетата”.

От Антарктида е предвидено шестимата гребци да се качат на лодката "Мисис Чипи" на 12 януари и с нея да гребат до остров Южна Джорджа и обратно. Океанската гребна лодка е кръстена в чест на Хари „Чипи“ МакНиш, дърводелецът, който помага за спасяването на екипажа на Шакълтън в началото на 20 век.

"Антарктическите споразумения изискват нашата океанска гребна лодка да бъде надзиравана от друг плавателен съд, така че Селма ще бъде нашият “надзираващ кораб”, който ще ни придружава, докато гребем на "Мисис Чипи", написа Иванов във Фейсбук.

Екипът ще опита да измине 800 морски мили (1300 км) през Южния океан и Скотско море, като шестимата гребци ще се делят на групи от по трима. Те ще се сменят денонощно на всеки час и половина, като на всеки се пада да гребе по общо 12 часа на денонощие, освен ако няма буря, което се очаква да е често явление.

Всеки от гребците ще се храни с по 2 или 3 лиофилизирани (замразени и изсушени) ястия на ден - подобно на алпинистите и астронавтите.

XS
SM
MD
LG