Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради неразрешено ползване на мобилни телефони. Русия вече твърди за 89 загинали в Макийвка


Артилерийска ракетна система HIMARS.
Артилерийска ракетна система HIMARS.

Русия вече твърди за 89 загинали руски военни при удара на въоръжените сили на Украйна в новогодишната нощ по руската база в град Макийвка. Сред загиналите е и зам.-командирът на полка подполковник Бачурин, съобщи руското министерство на отбраната.

Украинската армия нанесе ракетен удар в нощта срещу 1 януари по импровизирана казарма в град Макийвка, който се намира в окупираната от руснаците Донецка област. Според украинска армия стотици току-що мобилизирани руснаци са загинали. В понеделник руското министерство на отбраната съобщи за 63 загинали.

Телата са открити при разчистване на развалините на стоманобетонните конструкции на сградата, съобщи първият зам.-началник на руските въоръжени сили Сергей Севрюков. Причината за атаката според него е масовото използване на мобилни телефони от персонала в нарушение на забраната.

"Този фактор е дал възможност на врага да проследи и определи координатите на местоположението на войниците за нанасяне на ракетен удар", каза Севрюков. Той допълни, че ще се вземат мерки за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще.

Севрюков каза също, че комисия разследва обстоятелствата около случая и отговорните за случилото се ще бъдат подведени под отговорност.

Руското министерството на отбраната също така каза, че въоръжените сили на Украйна са изпратили шест ракети HIMARS в Макийвка, две от които са били свалени от системи за противовъздушна отбрана. Руското министерство на отбраната твърди, че пусковата установка HIMARS, от която е воден огън по Макййвка, е била унищожена с ответен огън. Украинската армия не потвърди това.

Ударът е нанесен в 00:01 часа на 1 януари по сградата на професионален техникум № 19 в град Макийвка, където са били разположени руските военни. На видеото от мястото се вижда, че сградата на професионалната гимназия е разрушена до основи.

Отделът за стратегически комуникации на украинската армия в своя телеграм канал твърди, че около 400 души са убити, други 300 са ранени. Загиналите са мобилизирани от района на Самара (Югоизточна Русия), каза губернаторът на региона Дмитрий Азаров.

Този брой смъртни случаи при една атака е най-голямата единична загуба, призната от Русия от началото на войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG