Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът ще обсъди в петък приоритетите на ПП при кабинет с техен мандат


Съпредседатет на ПП Кирил Петков и номинираният за премиер Николай Денков.
Съпредседатет на ПП Кирил Петков и номинираният за премиер Николай Денков.

Депутатите ще обсъдят в петък проекта на декларация на "Продължаваме промяната" (ПП) за приоритетните национални цели. Това реши парламентът в първото си заседание за новата година. В гласувания дневен ред в сряда не беше включено предложението на ПП да представи проекта си.

Във вторник втората политическа сила ПП получи от президента Румен Радев втория мандат за съставяне на правителство след изборите на 2 октомври 2022 г. Кандидатът за премиер на ПП Николай Денков каза, че партията ще предложи правителство само ако мнозинството в Народното събрание подкрепи списък с приоритети. Той включва искания и на "Демократична България" (ДБ), БСП и "Български възход" (БВ).

На заседанието в сряда Николай Денков призова народните представители от други парламентарни групи "да си дадат сметка дали имат различни от предложените от тях приоритети".

Председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов каза, че декларацията на ПП "показва усилията да се систематизират приоритетите пред страната". Той призова партиите "да се отнесат по-сериозно" към проекта.

"​Дължим на страната посока на надеждата, а не на отчаянието и страха“, каза Иванов. По думите му този парламент трябва да излъчи кабинет, но не с третия мандат, "защото това ще е последната възможност, а кабинет, който може да прави реформи".

В изявлението си лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че за партията й е най-важно да се гарантира "политическа стабилност чрез съставяне на редовно правителство".

"Очевидно всички гледаме вече към третия мандат и там е последният шанс за това - ние бихме го нарекли мандат на разума, стига емоции", каза тя.

Лидерът на БВ Стефан Янев каза, че едно от основните решения, които предстои в тази парламентарна сесия, е за съставянето на правителство. "Алтернативата всички я знаем - предсрочни парламентарни избори", каза Янев.

Пред журналисти в кулоарите на парламента Янев каза, че "правителство на малцинството не би било работещо, би било неустойчиво".

Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев от ДПС.
Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев от ДПС.

В декларацията си от трибуната на парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призовава да се сформира редовен кабинет с "ясна програма", която "да решава реалните проблеми на хората и да препотвърди евроатлантическата ориентация на страната".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви в декларацията си, че "съобщаването на приоритети, каквато е традицията, ще бъде лицемерие, тъй като на всички е ясно, че този парламент е с кратък хоризонт и предстоят предсрочни избори".

Тома Биков от ГЕРБ говори за третия мандат, който президентът ще връчи на избрана от него партия, в случай че ПП не успее да състави правителство. "Третият мандат е кризисен, той е нестандартен и също трябва да бъде използван максимално добре, за да решим политическата криза", каза той.

"Държава не може да се управлява с декларация. Една държава се управлява от правителство, министри, структура на Министерския съвет и хора, които могат да носят отговорност", каза той за декларацията с приоритетите на ПП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG