Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството ще проучва възможността за нефтопровод между Александруполис и Бургас


Пристанище Росенец край Бургас. Снимката е илюстративна.
Пристанище Росенец край Бургас. Снимката е илюстративна.

Служебното правителство ще проучва възможностите за изграждане на нефтопровод между Александруполис и Бургас, по който да се пренася нефт от неруски източници. Това става ясно от решение на Министерския съвет от сряда.

Идеята за нефтопровод между Бургас и Александруполис беше инициирана от Русия преди около 20 години. Тогавашните намерения бяха за изграждане на връзка, по която от Русия да се транспортира петрол до европейските пазари. Тези планове не бяха осъществени.

Преди седмици президентът Румен Радев заговори за възобновяване на идеята за нефтопровод между Бургас и Александруполис, който обаче да се използва в обратната посока и да пренася петрол от Гърция към България. По думите на Радев целта е да не се стига до затварянето на "ключово предприятие за българската икономика", ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им.

С решението си в сряда Министерският съвет одобри Меморандум за разбирателство между енергийните министерства на България и Гърция. Той предвижда двете страни да си сътрудничат при проучването на варианти за "реализиране на инфраструктурен проект за пренос на суров петрол от неруски източници" от гръцкото пристанище Александруполис до района на Бургас.

Идеята е капацитетът на нефтопровода "да осигурява като минимум пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници", пише в официалното съобщение. В него не се посочва дали крайната точка на нефтопровода ще е рафинерията на "Лукойл Нефтохим" в Бургас.

Документът, одобрен от служебното правителство, предвижда още създаването на специална работна група с участието на представители на Министерството на енергетиката на България и на Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция.

Освен това в сряда правителството прие одобри и още един меморандума за енергийно сътрудничество между България и Гърция. Той ще позволи на гръцки газови доставчици да резервират капацитет от българското газохранилище в Чирен, а на български – да получат слотове за разтоварване на втечнен газ на гръцки терминали.

Споразумението, което предстои да бъде подписано, а след това и ратифицирано в българския парламент, е в изпълнение на европейския регламент от юни 2022 г., според който всяка държава, която не разполага с подземни съоръжения за съхранение на газ на нейна територия, трябва да поддържа стратегически резерви, равни на 15% от годишното си потребление в друга страна от ЕС.

Гърция няма газохранилища и България е най-близката държава с такова, в което може да се съхраняват задължителните запаси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG