Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Амазон" съкращава 18 000 служители заради "несигурната икономика"


Основателят на компанията - Джеф Безос, продължава да е един от най-богатите хора в света
Основателят на компанията - Джеф Безос, продължава да е един от най-богатите хора в света

Компанията "Амазон" (Amazon) ще съкрати повече от 18 000 позиции като част от намаляването на служителите, оповестено още през ноември. Това съобщи главният изпълнителен директор Анди Джаси в специално обръщение към персонала в сряда.

Съкращенията ще засегнат около 6% от около 300 000 души, наети в корпоративното управление. Те са най-големите в такъв тип компания досега заради икономическата криза и надхвърлят онези 11 000, които ще изгубят работата си в Meta Platforms (Фейсбук) на Марк Зукърбърг.

"Годишното планиране е по-трудно предвид несигурната икономика, а през последните няколко години наемахме хора доста бързо", каза още Джаси.

Базираната в Сиатъл IT компания вече започна съкращения в подразделението си за устройства, но ще бъдат засегнати и секторите, които организират електронната търговия, както и човешките ресурси, уточни той.

"Амазон" има повече от 1.5 милиона работници, което го прави втория по големина частен работодател в САЩ след веригата супермаркети Walmart.

Въпреки загубите от около 85 милиарда долара за по-малко от година, основателят на "Амазон" Джеф Безос продължава да е шестият най-богат човек в света, показва индексът на милиардерите на "Блумбърг". Според "Форбс" той дори е на пето място в класацията .

Безос притежава малко под 10% от "Амазон". Дяловете на компанията загубиха над 45 на сто от стойността си от началото на миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG