Връзки за достъпност

Извънредни новини

Груба грешка или фин дипломатически трик. Какво знаем за новия украински посланик в България


Олеся Илашчук

Без опит като дипломат. Била е мениджър, давала е сексологични съвети. Има квалификация на специалист по международни отношения. Новият посланик на Украйна Олеся Илашчук може да се окаже най-добрият избор за България.

Споровете в Украйна около назначаването на нов посланик на страната в България не стихват. Медии в Украйна реагираха остро. Публикувани бяха статии, че дамата, определена за поста, е работила като сексолог, а критиките са фокусирани и върху това, че не е дипломат от кариерата, няма необходимия опит и подготовка. Освен това във време на война, когато за Украйна всеки един съюзник (или потенциален съюзник) е от значение, назначението ѝ се определя като голяма грешка.

Става дума за 46-годишната Олеся Илашчук, която заменя досегашния посланик в София Виталий Москаленко. Той е определян като силен професионалист, успял да разбие проруския уклон в българската политика. Олеся Илашчук не е работила в дипломатическата сфера, била е мениджър на няколко компании, а напоследък е давала сексологични съвети, пише украинската служба на Радио Свобода.

Илашчук беше назначена за посланик в България с указ на президента Володимнир Зеленски на 23 декември миналата година, в деня на срещата му с украинските посланици, на която е присъствала и самата тя.

"Обичайна международна практика"

Министерството на външните работи на Украйна коментира назначаването на Илашчук на 26 декември - в отговор на медийните публикации.

“Тя има съответната квалификация и назначаването на извънщатни дипломати за посланици е обичайна международна практика”, казват от министерството.

В съобщението пише, че българското правителство след оценка на кандидатурата ѝ е дало агреман (предварително съгласие на дадена държава да приеме определен човек като постоянен дипломатически представител на друга държава - бел.ред.) за назначението на Илашчук, без да има резерви към работата ѝ в България.

Министерството на външните работи (МВнР) на Украйна казва още, че Олеся Илашчук има необходимите квалификации за дипломатическа служба.

"Имаме информация, че тя се е дипломирала с отличие по специалността "Странознание" в катедрата по международни отношения на факултета по история, политология и международни отношения на Черновицкия национален университет "Юрий Федкович". Има квалификация на специалист по международни отношения, преводач. Владее английски език", се казва в изявлението на МВнР на Украйна.

На 29 декември в канал в Телеграм с името на Олеся Илашчук беше публикувано съобщение, че въпросът за нейната биография не е приоритет. По думите ѝ "некадърни "журналисти" се опитват да раздухват спекулации, поставяйки под съмнение компетентността на правителството и президента и подклаждат хаос в интернет".

"Тези, които пишат статии без доказателства и преиначават фактите за свои нужди, разединяват обществото ни по време на война и работят за врага", пише в съобщението. Цитира се и част от реч на Володимир Зеленски, посветена на силата на единството.

Груба грешка или фин дипломатически трик

Пред Свободна Европа от посолството на Украйна в България не можаха да кажат кога пристига новата посланичка. “Когато бъде връчено нейното акредитивно писмо, посолството ще публикува информацията на сайта си”, казаха от дипломатическата мисия.

На страниците на украинското посолство и на това на Министерството на външните работи на Украйна като посланик в България все още стои името на Виталий Москаленко, чийто мандат изтече в края на миналата година.

В Украйна назначението на Илашчук предизвика реакция в социалните мрежи, в украинската дипломатическа общност, у журналисти и политици. Те казват, че България е изключително важна за Украйна държава, която разполага със значителни запаси от съветско оръжие, толкова необходимо на украинците на военния фронт.

Демонстрация от страна на Украйна за отношението ѝ към България.
Петър Карабоев

Информацията за новата посланичка е доста оскъдна, в България в частност, каза пред Свободна Европа журналистът Петър Карабоев, зам.-главен редактор на “Дневник”.

“Ако обаче се окажат верни твърденията, че тя е силно неквалифициран човек за тази работа, това би могло да се разчете като демонстрация от страна на Украйна за отношението ѝ към България като цяло”, каза той.

Карабоев каза, че има предвид позицията на София през последната близо една година към войната, към факта, че Украйна е нападната, че България не ѝ помага, че президентът Румен Радев е проруски настроен и нарича “войнолюбци” тези, които искат да помогнат на Украйна.

"Зеленски и екипът му не си поплюват много, защото в състояние на война нямаш време за фини и деликатни действия и тази демонстрация не изключвам също да бъде един от сценариите. България заслужава такъв похват”, каза Карабоев.

Илашчук е обвинена не само в липса на дипломатически опит, но и е сочена за протеже на Андрий Ермак, началник на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Според Олег Шамшур, бивш посланик на Украйна в САЩ и Франция, новоназначеният посланик не отговаря на необходимия профил, за да си върши качествено работата.

“Украйна в момента се нуждае от професионализъм. От хора, които не е задължително да имат голям дипломатически опит, но поне трябва да могат да установяват отношения с нашите партньори, да могат да функционират нормално в публичната сфера на страните, в които работят, за да предадат необходимите съобщения”, казва той пред Радио Свобода.

„Напълно предполагам, че основният критерий, използван за определянето на тази кандидатура, е личното познанство, личната близост и очевидно - лоялността“, добавя дипломатът.

Според Петър Карабоев в ситуация на война трябва да се има предвид, че президентът трябва да подменя части от управлението и елита в дипломатическата служба, във вътрешните сили, в разузнаването и контраразузнаването, в армията.

“Така че не е уникално това негово действие, напълно е възможно Зеленски просто да се обкръжава с лоялни хора, а не такива, които са му представени като големи професионалисти. Защото големите професионалисти в дипломацията на Украйна се оказа, че също не успяха да предотвратят войната”, каза той.

Българската политическа класа не е обучена на политически и дипломатически пилотаж.
Петър Карабоев

Освен това, според Карабоев, Илашчук може "да се окаже подходяща" за българската политическа действителност.

"Трябва да видим нейния "стил", защото може да се окаже подходящ за българската политическа класа. Тя също не е обучена на най-висшите форми на политически и дипломатически пилотаж", каза той.

Силните страни на Илашчук включват управленски опит, диплома от кореспондентския факултет на Чернивския университет като страновед и свободно владеене на английски език.

Каквото повикало, такова се обадило

“Подобни политически назначения са абсолютно недопустими. В историята на Украйна не е имало подобен пример по отношение на нивото на непрофесионализъм на нов посланик. Илашчук изобщо няма опит в политиката и международната работа, опит в междудържавни и междуправителствени преговори – а това е ключовото“, пише онлайн изданието „Европейска правда“.

Пред Свободна Европа анализаторът и автор на онлайн предаването "Контракоментар" Асен Генов определи назначението на Илашчук като “напълно реципрочен отговор от страна на Украйна”. За Генов по-интересен е въпросът от гледна точка на България.

“Ако очакваме да ни бъде изпратен за посланик висок професионалист с дългогодишна кариера в дипломацията, въпросът е дали ние отговаряме адекватно на същото професионално ниво”, каза Генов.

Той напомни факти, които “будят подозрение” - че България все още няма посланик в Киев, нито генерален консул в Одеса.

Последният посланик в Киев Костадин Коджабашев беше евакуиран в началото на войната, впоследствие мандатът му изтече, а все още не е назначен нов. Коджабашев в момента е служебен зам.-министър на външните работи.

България няма посланик в Украйна, нито консул в Одеса.

“Самите ние сякаш сме занемарили дипломацията си с Украйна”, каза Асен Генов.

Освен това, близо година парламентарната комисия по външните работи не е викала за изслушване новоназначените български дипломати, каза Генов. “Тоест, ние в момента не знаем на какво ниво са дипломатите, които представляват България в други държави”, каза той.

“Така че, ако приемем за основателни критиките към г-жа Олеся Илашчук, бих ги свел нещата до “каквото повикало, такова се обадило”, каза Асен Генов

Съветските оръжия на България са нужни на Украйна

България е важна за Украйна с това, че разполага с много съветски оръжия и точно такива - особено тежките, като танковете - са изключително необходими на украинските сили, отбелязва украинската служба на Свободна Европа.

„Назначаването на новия посланик в България просто ме довърши. Не защото е сексолог. Не защото е (човек) на Ермак. А защото сексоложката е изпратена в България, където се съхраняват най-много съветски оръжия“, пише във Фейсбук украинската журналистка Татяна Николаенко.

Според нея в момента българските власти се опитват частично да блокират износа на оръжия за други европейски страни, знаейки, че лъвският пай от тях отива именно във воюваща Украйна.

Според някои данни България разполага с почти три четвърти от оръжията съветски образец, които все още не са прехвърлени от Източна и Централна Европа и от които Украйна се нуждае, пише Радио Свобода.

В публикацията се напомня, че “президентът на България Румен Радев (между другото, генерал-майор от българските военновъздушни сили от резерва) веднъж нарече парламента на страната си „разпалвач на война“ за решението да предостави оръжие на Украйна, а един друг път постави под съмнение украинския суверенитет над Крим”.

„Това показва, че русофилските настроения са много силни в България и в българската политическа върхушка. Там има различни течения и това е реалност, която със сигурност затруднява установяването на сътрудничество с тази страна“, казва Олег Шамшур пред Радио Свобода.

Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев казва пред Радио Свобода, че войната променя настроенията в България в полза на тези, които се застъпват за Украйна, макар този процес да не е приключил.

"Тези, които се застъпват за диктатора в Кремъл, имат достатъчно ресурси за влияние и това не са само парични ресурси, а и достъп до обществените медии", казва Василев. Според него тези сили имат възможност да внушават и в България, и в чужбина, че България е проруска, "а това не е вярно".

Разговорите за въоръжението, мунициите, които се изпращат за Украйна, не минават през посланика, каза Петър Карабоев.

Всъщност, разговорът се води в т.нар. “Рамщайн формат”, в който участват около 50 държави. Там украинските военни казват от какво имат нужда, а партньорите - с какво могат да помогнат.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG