Връзки за достъпност

Извънредни новини

Републиканецът Кевин Маккарти оглави долната камара на Конгреса на САЩ от 15-ия опит


Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти държи чукчето на председателя, след като беше избран на председателския пост.
Лидерът на републиканците в Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти държи чукчето на председателя, след като беше избран на председателския пост.

Републиканецът Кевин Маккарти бе избран за председател на Камарата на представителите в американския Конгрес от 15-ия опит.

След четири дни на неуспешни гласувания и спорове в долната камара Маккарти получи подкрепата на 216 от 428 гласували, докато лидерът на групата на демократите Хаким Джефрис бе подкрепен от 212 представители.

През ноември миналата година се проведоха избори за членове на двете камари на Конгреса, като Републиканската партия успя да спечели мнозинство в Камарата на представители, а демократите запазиха контрола си върху горната камара - Сената.

Вотът се състоя в ранните часове на събота. Първите 14 опита за избор на Маккарти бяха провалени от групата на привърженици на бившия американски президент Доналд Тръмп при републиканците. Това предизвика криза в Конгреса, която не се е случвала от над 160 години насам.

Кевин Маккарти е представител на щата Калифорния. Очакваше се той да оглави Камарата на представителите още на първото ѝ заседания във вторник, но привържениците на Тръмп започнаха да го атакуват с обвинения, че защитава интересите на администрацията на демократите.

Сред отстъпките, които Маккарти беше принуден да направи, за да убеди вътрешната си опозиция сред републиканците да го подкрепи, беше и процедура, улесняваща отстраняването на председателя на Камарата на представителите. Така той наследи на поста демократката Нанси Пелоси.

"Готов съм да работят с републиканците, когато това е възможно и избирателите ясно показаха, че очакват републиканците също да са готови да работят с мен", коментира американският президент Джо Байдън, след избора на Маккарти, призовавайки "да управляваме по един отговорен начин".

Последната подобна криза с дълга поредица от неуспешни опити за избор на председател на Камарата на представителите датира от 1859 г. Тогава са били необходими цели 44 гласувания, за да бъде избран титуляр на поста.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG