Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Невероятно доволен съм". Демократите запазват контрола си над Сената


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

Демократическата партия ще запази контрола си над американския Сенат благодарение на победата на демократката Катрин Кортес Масто в Невада. Това сочат прогнозните резултати от междинните избори в САЩ, публикувани от водещите американски медии в събота.

Изборите, при които американските граждани гласуват за членове на долната и горната камара на Конгреса, се проведоха във вторник. Традиционно при тях партията на действащия президент губи контрола си над двете камари.

Късно в събота Си Ен Ен съобщи, че кандидатката на Демократическата партия Катрин Кортес Масто печели вота в щата Невада. С това съотношението на местата в Сената става 50 на 49 в ползва на демократите. Последното място ще се реши от вота в Джорджия, където предстои балотаж в началото на декември.

Според прогнозните резултати сенатор Катрин Кортес Масто от Демократическата партия печели в Невада.
Според прогнозните резултати сенатор Катрин Кортес Масто от Демократическата партия печели в Невада.

Дори и той да бъде спечелен от републиканците обаче, демократите ще запазят контрола си върху Сената, тъй като вицепрезидентката Камала Харис притежава 101-ия решаващ глас.

Така резултатите от тези междинни избори се очертават като най-добрите, постигани от партията на действащия президент, от 20 години насам, отбелязва Би Би Си.

"Не съм изненадан от резултата. Невероятно доволен съм. И мисля, че това е отражение на качеството на нашите кандидати", каза президентът Джо Байдън.

Резултатът представлява сериозен удар за републиканците, които се надяваха на "червена вълна" - убедителна победа за тяхната партия и в двете камари на Конгреса. Въпреки че те постигнаха победи в редица щати и прогнозите са, че ще спечелят мнозинството в долната камара - Камарата на представителите, резултатът им е по-лош от очаквания.

Неочаквано слабото представяне на републиканците дори поставя под въпрос кандидатурата на бившия президент Доналд Тръмп за следващите президентски избори през 2024 г., отбелязва Би Би Си.

Самият Тръмп призна в социалните медии, че резултатите са "донякъде разочароващи", но все пак добави, че от негова гледна точка "това беше много голяма победа".

Ако демократите бяха загубили контрола си върху Сената, това щеше да блокира почти изцяло законодателната програма на президента Джо Байдън. Запазването на мнозинството там означава, че поне част от политиката му няма да бъде спирана от републиканците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG