Връзки за достъпност

Извънредни новини

Републиканците са близо до мнозинство в долната камара на Конгреса. Демократите имат шансове за Сената


Лидерът на малцинството на републиканците в Камарата на представителите Кевин Макарти (в средата) обяви още рано сутринта в сряда, че партията му печели мнозинство в долната камера на Конгреса на САЩ.
Лидерът на малцинството на републиканците в Камарата на представителите Кевин Макарти (в средата) обяви още рано сутринта в сряда, че партията му печели мнозинство в долната камера на Конгреса на САЩ.

Републиканската партия все още е фаворит за постигането на мнозинство в Камарата на представителите - долната камара на Конгреса на САЩ, докато демократите все още имат шансове да запазят контрола си над Сената - горната камара.

Това показват засега предварителните резултати от проведените във вторник междинни избори, след които законодателната програма на президента Джо Байдън може да се окаже блокирана. Досега демократите имаха мнозинство и в двете камари на Конгреса.

САЩ провеждат избори за Конгреса на всеки две години, като обновяват частично или изцяло двете му камари. Във вторник американците избираха изцяло нов състав на Камара на представителите, където мандатът е две години, както и една трета от състава на Сената, където мандатът е 6-годишен.

Към 18:00 часа в сряда преброяването показва, че републиканците печелят 201 места в Камарата на представителите при необходими им за мнозинство - 218. Демократите пък засега са със 181 места.

Всички погледи обаче вече са насочени към битката за Сената, където демократите водят с 48 на 47 спечелени места в 100-местната горна камара. Основната интрига е в четири щата, чиито резултати ще отговорят на въпроса дали досегашното мнозинство ще се запази или републиканците ще го обърнат в своя полза.

Четири ключови щата за Сената

В Аризона демократът Марк Кели изпреварва своя републикански опонент Блейк Мастърс, подкрепен от Доналд Тръмп, въпреки че досега са преброени само 68% от гласовете.

В Невада републиканецът Адам Лаксалт има лека преднина пред действащата демократка Катрин Кортез Масто, която стана първият латиноамерикански сенатор в страната през 2016 г.

В Уисконсин, където са преброени 95% от гласовете, действащият републиканец Рон Джонсън е с по-малко от 30 000 гласа пред опонента си демократ Мандела Барнс.

Най-голяма остава неизвестността в Джорджия, където републиканецът Хершел Уокър и демократът Рафаел Уорнък са изравнени резултати - по 49% от гласовете. Много е вероятно там да има ново гласуване през декември, ако никой от двамата канидати не събере над 50% подкрепа.

Изборите бяха белязани от четири теми, които са определили решението на гласоподавателите – поскъпването на живота, престъпността и миграцията, както и правото на жените на аборт, което от лятото на 2022 вече не е гарантирано.

По данни от екзитпол, цитирани от CNN, 32% от гласувалите са казали, че смятат инфлацията за основен проблем на страната, а 27% са определили като основен проблем правото на аборт.

Политиката на САЩ към Украйна и Русия не е сред основните теми, които определят решението на повечето американци да изберат един или друг кандидат. Но крайните резултати ще имат значение за по-нататъшната външна политика на Вашингтон. И двете партии подкрепят Украйна, но много републиканци не одобряват огромните суми, с които САЩ подпомага Киев.

Откакто започна руската агресия Вашингтон отпусна над 60 млрд. долара военна помощ за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG