Връзки за достъпност

Извънредни новини

Генералният секретар на НАТО е номиниран за Нобелова награда за мир 


Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е номиниран за Нобелова награда за мир за 2023 г. от норвежки депутат, предаде Франс прес.

Като причина за номинацията на бившия норвежки премиер е "образцовата му работа" на фона на "бруталната и непровокирана инвазия" на Русия в Украйна.

Според Кристиан Тюбринг-Геде от антиимигрантската популистка десница в норвежкия парламент Столтенберг "осъзна още от самото начало сериозността и значението на руската агресия за всички страни, които основават управлението си на демокрация и свободи".

Крайният срок за номинациите изтича на 31 януари. Миналата година Нобеловата награда за мир беше присъдена на задържания беларуски активист Алес Беляцки, разпуснатата от руските власти неправителствена организация "Мемориал", която руските съдилища разпуснаха, и Украинският център за граждански свободи.

През 2021 г. норвежкият депутат Тюбринг-Геде номинира украинския президент Володимир Зеленски, а през 2020 г. - бившият американски държавен глава Доналд Тръмп. Тазгодишната Нобеловата награда за мир ще бъде връчена в началото на октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG