Връзки за достъпност

Извънредни новини

Боевете в Източна Украйна продължиха въпреки обявеното от Русия примирие


Разрушения от руски удар по източния украински град Бахмут по време на 36-часовото примирие, обявено от Москва.
Разрушения от руски удар по източния украински град Бахмут по време на 36-часовото примирие, обявено от Москва.

Ожесточените боеве между руските и украинските сили на изток продължиха по време на празнуването на Коледа по “стар стил” на 7 януари въпреки едностранно обявеното от Москва 36-часово примирие, съобщава Киев.

Артилерийски обстрел отекваше в района на Бахмут, превърнал се в арена на най-тежките сражения в този етап от войната. Украинската Главна прокуратура съобщи, че при руски обстрел в града са загинали мъж и жена, а други 13 души са били ранени при взривяване на мини.

Ръководството на Източната група на украинските въоръжени сили събщи, че Бахмут и близкия град Соледар остават под контрола на Киев и след боевете на 7 януари.

Украинските власти, които определиха обявеното от Москва примирие като трик, целящ прегрупиране на руските сили, съобщиха за още руски обстрели в покрайнините на Запорожието, и в Харковска област. Въздушна тревога беше обявена в неделя сутринта в редица области на Украйна, предаде БНР.

Жител на Бахмут минава покрай разрушена от руски удар сграда на 6 януари.
Жител на Бахмут минава покрай разрушена от руски удар сграда на 6 януари.

“Светът за пореден път успя да се убеди колко фалшиви са всякакви думи, идващи от Москва”, коментира в късното си видеообръщение в събота украинският президент Володимир Зеленски.

По думите му “само изгонването на руските окупатори от украинската земя и премахването на всякакви възможности за Русия да оказва натиск върху Украйна и цяла Европа ще означава възстановяване на сигурността и мира”.

Междувременно основателят на руската частна военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин разкри причината, заради която руските сили от пет месеца съсредоточават усилията си в превземането на Бахмут. Става въпрос за система от подземни минни галерии, в които могат да бъдат укривани войски и танкове.

По думите на Пригожин, цитирани от Ройтерс, това е “мрежа от подземни градове”, която “притежава капацитет да подслони големи групи от хора на дълбочина от 80-100 метра, но и танкове, и бойни машини на пехотата също могат да бъдат разположени там”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG