Връзки за достъпност

Извънредни новини

Здравното министерство реши да купи 6 медицински хеликоптера от кандидата в проваления конкурс


Министерството на здравеопазването (МЗ) реши да купи 6 медицински хеликоптера от единствения кандидат в конкурса, който министерството прекрати през ноември, тъй като предложената цена надхвърляше максималната заложена в процедурата.

Това става ясно от обявление в портала за електронни обществени поръчки, публикувано на 6 януари. В него е посочено, че МЗ преминава към договаряне без конкурс с италианската фирма "Леонардо". Предвижда се компанията да осигури 6 хеликоптера с оборудване, апаратура за спешна помощ и обучение срещу 135,5 млн. лв. без ДДС.

Същата фирма подаде единствената оферта в прекратения от министерството на 23 ноември конкурс. Тогава от МЗ обясниха провала на обществената поръчка с факта, че "Леонардо" е предложила над 20% по-висока цена от заложения в изискванията на поръчката таван от 102,5 млн. лв.

На 4 януари служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев заяви пред бТВ, че до края на 2023 г. в България ще бъде доставен първият медицински хеликоптер.

"В момента подготвяме документите за нова процедура, която ще бъде пусната. Силно се надяваме, че февруари месец ще бъде пусната", каза тогава служебният министър.

Два дни по-късно МЗ е публикувало в портала за електронни обществени поръчки обявлението си, че преминава към директно договаряне за закупуването на машините от италианската фирма.

Свободна Европа изпрати запитване до пресцентъра на министерството – на какво се дължи това разминаване с думите на Меджидиев, но до редакционното приключване на текста оттам не отговориха.

От здравното министерство обясняват в обявлението си от 6 януари, че офертата на "Леонардо", подадена в прекратения конкурс, е отговаряла на всички технически условия, но цената ѝ е надвишавала "предвидения максимален финансов ресурс". Затова, вместо нов публиен конкурс, сега МЗ е предпочело директно договаряне с италианската компания, което също е възможно по Закона за обществените поръчки.

"С провеждането на процедурата по този ред, се цели да бъдат постигнати заложените в стратегическите за България документи цели, в сроковете, в които страната се е ангажирала да ги реализира", пишат още от министерството.

Оттам уточняват, че закупуването ба шестте хеликоптера ще стане с помощта на средства от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз, както и от Плана за възстановяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG