Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО отхвърли искането на Сърбия да разположи свои военни в Косово


Военни от мироопазващите сили в Косово - КФОР - патрулират край блокиран път в Рударе в Северно Косово, 29 декември 2022 г.

Мироопазващите сили на НАТО в Косово - КФОР са отхвърлили искането на Сърбия да разположи свои военни на територията на Косово. Това каза президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от балканската служба на Радио Свободна Европа.

В средата на декември сръбските власти изпратиха до офиса на мисията на КФОР искане за разполагането на до 1000 служители на сръбската армия и полиция в Косово. Това стана на фона на протести и блокади на етнически сърби в Северно Косово, при които се стигна до престрелка с полицаи.

"КФОР ни отговориха, че няма нужда нашите сили да се връщат в северната част на Косово и Метохия" каза Александър Вучич в неделя в интервю за телевизия Pink.

Той добави, че остава въпросът дали Белград ще се обърне към ООН и ще поиска обсъждане по време на заседанието на Съвета за сигурност на организацията.

През декември етническите сърби в Косово блокираха няколко гранични пункта със Сърбия и поставиха барикади по пътищата. По-рано премиерката на Сърбия Ана Бърнабич каза, че ръководството на страната обмисля дали да не изпрати своите сили за сигурност в Косово, тъй като според нея животът на сърбите там е под заплаха.

Напрежението в Северно Косово, където етническите сърби са мнозинство, растеше от ноември, когато стотици етнически сръбски полицаи, съдии и прокурори напуснаха работа. Действието им беше в знак на протест срещу решението на Прищина местните шофьори да регистрират автомобилите си с косовски регистрационни номера, вместо със старите сръбски номера.

След като властите в Косово се съгласиха с някои от условията на протестиращите, на 30 декември етническите сърби започнаха да премахват барикадите си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG