Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Така изглежда безумието". Начело с "Вагнер", Русия напредва срещу Соледар


Украински бойци в покрайнините на Соледар водят тежка битка
Украински бойци в покрайнините на Соледар водят тежка битка

Руската армия продължава да напредва в атаката срещу най-новата си цел - град Соледар. Украинските сили успяват да удържат позициите си там до момента.

Соледар се намира на 15 км от Бахмут - град, в който руските сили са се съсредоточили от половин година. Според западни анализатори той има важно символично и политическо значение за Кремъл, но и малка стратегическа стойност.

Руски войски и бойци на частната военна компания „Вагнер“ вероятно контролират по-голямата част от Соледар в Източна Украйна, след тактически напредък през последните четири дни. Това съобщи британското министерство на отбраната в редовната си разузнавателна сводка. Според нея много вероятно е руската ос към Соледар да е опит Бахмут да бъде обкръжен от север и да бъдат нарушени украинските комуникационни линии.

В понеделник Сергей Черевати - говорител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, съобщи, че освен наемници на "Вагнер" в Соледар воюват и "много по-професионални" руски наемници.

„Те имат значителна подготовка в звена като ФСБ, МВР, специалните части на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Русия. Ако по-рано използваха предимно бивши затворници, то в Соледар събраха най-професионалната част, за да пробият отбраната ни", призна той.

Дим се издига над Соледар след поредната руска ракетна атака
Дим се издига над Соледар след поредната руска ракетна атака

Украинският журналист Юрий Бутусов каза, че в понеделник вечерта ситуацията в Соледар е станала заплашителна, след като руските сили са достигнали позиция, от която могат да обстрелват магистралата, свързваща града и неговия гарнизон с украинския тил.

"Това не е пълно обкръжение, но нормалните доставки по маршрута са невъзможни, това е критично за отбраната", каза още Бутусов.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Анна Маляр каза, че врагът се е прегрупирал, разположил е "допълнителни щурмови части", променил е тактиката си и е "предприел мощно нападение".

От украинското командване съобщиха, че засега успяват да удържат позициите си.

"Противникът провежда настъпателни действия в Бахмут и други направления, концентрирайки усилията си върху превземането на Донецка област в рамките на административната граница, но без успех", се казва в доклад на Въоръжените сили на Украйна.

Президентът Володимир Зеленски каза в последното си видеообръщение, че "макар окупаторите сега да са съсредоточили най-големите си усилия на Соледар, резултатът от тази тежка и продължителна битка ще стане освобождение на целия наш Донбас".

Той благодари на всички войници, които защитават Бахмут, както и на бойците в Соледар, които "устояват на новите и още по-яростни атаки от нашествениците".

Според Зеленски в Соледар Украйна е спечелила "допълнително време и допълнителни сили" заради издръжливостта на войниците.

"Какво иска Русия да спечели там? Всичко е напълно разрушено, почти не остана живот. И са загубени хиляди хора: цялата земя под Соледар е осеяна от телата на окупаторите и следи от удари. Така изглежда безумието", каза още Зеленски, който по-рано нарече града "най-кървавото място на фронта".

"Подземните градове"

В дните на т.нар. коледно примирие, обявено от Москва на 6 и 7 януари основателят и спонсор частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин лично съобщи, че наемниците му напредват. Киев определи коледното примирие като "циничен капан".

Пригожин е приближен на президента Владимир Путин бизнесмен и собственик на компания Wagner Group. Той каза, че огромните усилия на Русия да превземе Бахмут са заради контрола над "подземни градове", които могат да се използват като бази за войски и танкове.

Става дума за лабиринт от солни мини и пещери, в който има над 160 км тунели. Там има дори голямо подземно помещение, което в мирни времена е използвано за футболни мачове и концерти на класическа музика. В пещерите са се помещавали още художествени галерии и подземна винарна, която спира производството след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Белият дом коментира по-рано, че подозира, че Пригожин се опитва да поеме контрола върху солните мини в Бахмут по търговски причини. Той обаче твърди, че мините в района са много важни за руската офанзива.

"Системата от мини в Соледар и Бахмут, която всъщност е мрежа от подземни градове, може не само да задържи голяма група хора на дълбочина от 80-100 метра, но и танкове и бойни машини на пехотата, които могат да се движат там", написа той в своя канал в Telegram преди няколко дни.

Бахмут е почти напълно разрушен, а от от 72 000 жители в него към края на декември бяха останали едва 12 000. Те живеят в руините и се крият в мазета или жилища. Останали са предимно възрастни, бедни или хора, които са силно провързани към дома си.

В града няма ток, отопление, газ и течаща вода. Повечето хора използват печки на дърва при минусови температури.

Снимки от дронове, публикувани в социалните мрежи, показаха телата на десетки руски войници в поле близо до Бахмут.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG