Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зимният войник на фронта. Украйна или Русия ще получат надмощие заради студа


Украински войник влиза в покрития от сняг окоп на бойното поле
Украински войник влиза в покрития от сняг окоп на бойното поле

С 10-тия месец от началото на руската инвазия, зимата отново поема роля в бойните действия на фронта. Бойна техника, екипировка, дори подбирането на момента за излизане на снега - всичко това влиза в чертането на стратегията. Кой обаче е по-добре подготвен Украйна или Русия?

Преди снеговете бяха дъждовете. Те пълнеха окопите и осейваха целия околен пейзаж с промъкващи се навсякъде реки и малки потоци. Водата беше студена, кубинките на войниците подгизваха, а за някои от тях това значеше гангрена.

Сега обаче дойде зимата. Десет месеца след началото на руската инвазия в Украйна най-тежките битки се водят в района на Бахмут на изток, без това да означава прекратяване на бомбардировките на юг.

Ще окаже ли обаче студът влияние? Минусовите температури водят до много мъки за войниците, сковават конструкцията на машините и превръщат предвижването по терена в ключова част от стратегията.

„Ужасно е, просто ще бъде студено и влажно и няма какво да се направи по въпроса. Времето си е време, калта си е кал. Няма много възможни действия, въпреки наличието на нови технологии. Все пак ситуацията ще е много по-тежка за руснаците, отколкото за украинците“, казва пенсионираният генерал от армията на САЩ Бен Ходжис, който ръководи американските войници в Европа между 2014 и 2018 г.

Руските новомобилизирани войници имат лоша екипировка

По думите му голямата разлика идва заради обезпечението на войниците и начина, по който двете армии водят военните действия.

„Руските,новомобилизирани войници имат лоша екипировка, не се присъединяват към единни части, а липсва и лидерство“, казва още Ходжис.

Тежката ситуация в окопите

Снегът вече се посипа над цяла Украйна, а в Донбас температурите паднаха под нулата още преди седмици. В същото време Русия продължава да унищожава голяма част от инфраструктурата, свързана с доставките на електричество, вода и топлина за Украйна. Милиони останаха на тъмно и студено, но според военните експерти ситуацията в окопите е в пъти по-тежка.

„Основната грешка е че изобщо се използват окопи. Това е най-лошото място, на което можеш да си през лятото и зимата. По-добре е войските да се разполагат в гористи местности“, казва полковник Яне Макитало, който е бивш финландски военен, а сега преподава във Финландския университет за национална отбрана в Хелзинки.

По думите му окопите се компрометират не просто заради времето, но също и заради наличието на дронове, които постоянно могат да нанесат удари.

Според западните експерти с влошаването на времето е възможно да намалее и интензитетът на боевете, което е факт още от началото на декември.

В същото време със замръзването на калта танковете и другата тежка техника ще могат отново да се движат свободно. Това беше отчетено и от силите на Украйна.

„Правим всичко, за да семе готови за зимния период. Подготвяме техниката, пригаждаме я за зимни условия, даваме специални муниции и екипировка на войниците, както и всичко необходимо, за да могат да са на топло“, каза един от говорителите на украинската армия Сергий Шеревати.

„Зимата обикновено е най-добрият период за механизирана война в Украйна, докато пролетта е кошмарният сезон за война в страната. Вероятно украинските сили се подготвят да се възползват от замръзналия терен повече, отколкото можеха през калната есен“, казва в своя оценка Институтът за изучаване на войната във Вашингтон.

Въпреки това през зимата всичко се случва по-бавно. Освен студа по-лесно става различаването на следи в снега, а дърветата не предоставят укритие от дроновете.

„Това изцежда войниците. Студът те изтощава“, казва генерал Ходжис.

Мобилизирани без дрехи за зимата

Множеството информации за хаоса при провеждането на руската мобилизация, показаха че армията не предоставя адекватна екипировка за хората, които изпраща на фронта. Заради липсата на подготовка веригата на доставки в руската армия беше докарана до предела, а това дори множество анекдоти.

Някои новомобилизирани публикуваха видеа и снимки в социалните мрежи, в които се оплакваха, че трябва сами да си купуват неща като печки. Появи се информация, че в безизходицата си Москва се е обърнала към Северна Корея за получаване на адекватна зимна екипировка за войниците си.

„Русия все повече снабдява фронта като армия от края на Съветския съюз или дори армия от 20 в., като предоставя екипировка и снаръжение от 60-те и 70-те. В тези условия не виждам как Русия ще успее да направи значим пробив на бойното поле“, казва Марк Галеоти, който от дълги години се изучава руските отбранителни способности.

Заедно с всичко това руската армия е завладяна и от липса на дисциплина и единство, а информациите за дезертьори са ежедневие. Няколко руски медии дори съобщиха и за наличието на т.нар. „преграждащи войски“, чиято цел е да не дават възможност на войниците да бягат от фронта.

Според някои експерти е възможно Русия просто да се опитва да запази статуквото на фронта до пролетта докато се опитва да предостави по-добри условия на мобилизираните близо 300 000 души.

„Може да е част от тактиката на Русия да се опита да постигне застой да започне да ротира новообучени и екипирани войници, които са част от мобилизираните“, казаха от Атлантическия съвет във Вашингтон.

Според бившия професор по изучаване на войната в лондонския „Кингс колидж“ Лорънс Фрийдман западът не трябва да подценява стойцизма на руския войник. „Има много войни, в които те са били побеждавани и са преминавали през мъки, но все пак са продължавали да се държат“, каза той.

Помощта на Запада

Украинските войници продължават да получават сериозна подкрепа от Запада, която не се изразява само в оръжие. Киев получава също и модерна зимна екипировка за войниците си. Британското министерство на отбраната каза, че е изпратило над 195 хил. бройки зимна екипировка, а Канада изпрати 500 хил. зимни униформи.

От Пентагона за Украйна тръгнаха 200 генератора, както и палатки, печки и още хиляди части от трупания през Студената война резерв.

Въпреки всички тези информации полковник Макитало припомня, че Русия разполага с големи запаси.

„Руснаците имат неизчерпаеми провизии, те имат толкова много амуниции, превозни средства и толкова много екплозиви и ракети. Надмощието над Украйна продължава да е голямо“, казва той и добавя, че украинските войници продължават да имат недостиг на зимна екипировка. Той каза още, че е важно да продължат даренията на генератори, печки, спални чували и други, за да могат от украинската армия да се справят.

Според генерал Ходжис не е за подценяване и поддръжката на артилерията през зимата. За да работят повече оръжия е необходимо постоянно да бъдат смазвани, което пък налага нужда от добра логистична верига.

Според Макитало ситуацията на фронта е толкова непредвидима, че дори и добре подготвените за зимни условия финландски войници биха срещнали много трудности на фронта в Украйна.

„Като се вземат предвид условията, не съм сигурен, че бих бил ефективен командир в Украйна в момента“, казва още той.

XS
SM
MD
LG