Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Склонен към предателство". Все повече руски войници отказват да се бият в Украйна


Печат в документи на руски войник, отказал да се бие в Украйна. На него пише „склонен към предателство, лъжи и измами; отказал да участва в „специалната военна операция“ на териториите на ЛНР, ДНР и Украйна“
Печат в документи на руски войник, отказал да се бие в Украйна. На него пише „склонен към предателство, лъжи и измами; отказал да участва в „специалната военна операция“ на териториите на ЛНР, ДНР и Украйна“

В последните седмици руската армия започна прегрупиране в Украйна, а хиляди войници бяха временно върнати в Русия. Сега много от тях отказват да се върнат на фронта, което създава сериозни проблеми на Кремъл

Синът на Елена Павел е един от стотиците хиляди руски войници, които бяха мобилизирани да се бият в Украйна. Преди това той служи в Амурска област в далечния североизток на Русия. След 24 февруари неговото поделение бързо се оказва част от бойните действия и той прекарва на фронта 40 дни. По-късно е върнат в Русия като част от прегрупирането на руските войски.

Преди няколко дни Елена е събудена от телефонно позвъняване. На телефона се оказва командирът на Павел, който казва, че младият войник се издирва, тъй като е трябвало да се качи на влак към Украйна, но не се е явил. Още петима души от поделението на Павел се оказват в същата ситуация.

„Ако не иска да се върне трябва ли да го принуждавам? Какво да му кажа – „хващай пушката и върви“? Тези, които не са били там, нямат никакво право да съдят тези, които са били“, казва Елена.

Павел е част от значителна група от професионални войници, чиито точен брой не е ясен. Те или не искат да се бият в Украйна, или вече са е били, но не искат да се върнат.

Системният отказ да се биеш в Украйна

Данните за отказващите да се бият руски войници не са просто слухове.

Според адвоката и основател на неправителствената организация Агора Павел Чиков, повече от 1000 военни от поне 7 области отказват да отидат в Украйна.

Руслан Левиев, основател на Conflict Intelligence Team, която се занимава с анализ на данни от отворени източници за руската армия, каза пред Радио Свободна Европа/Радио Свобода, че реалният брой на отказите може да е по-голям. По думите му тези откази нанасят сериозни щети върху опитите на Русия да се прегрупира и да поднови атаката си в Украйна.

„Отказите стават систематични. Такива войници могат да бъдат открити във всеки взвод, който се връща от Украйна. По нашите изчисления между 20 и 40 % от войниците с договори, които се върнаха от Украйна, сега отказват да се върнат на фронта“, казва Левиев.

По думите му по-голямата част от тези войници не са дезертьори, но подлежат на съдебни санкции за отказа си да изпълняват заповеди. За да бъдат осъдени е необходимо прокурорите да докажат, че заповедите им са били законни и отказът им да се подчинят е нанесъл „значителни вреди“ на армията.

„От случите, които разгледахме, се вижда, че прокурорите са ги заплашвали, а заедно с това са се задействали и военни прокурори. Досега обаче няма официално повдигнати обвинения, според това, което сме видели“, каза още Левиев.

Когато „специална военна операция“ се окаже пречка

От началото на войната Русия подчертава, че случващото се в Украйна не е война, а „специална военна операция“. Това работи за пропагандата на Кремъл и за действията ѝ на международната политическа сцена. Според руски правозащитници, отказът на Кремъл да нарече случващото се война, както и отказът за обявяване на военно положение, може да даде защита на руските войници срещу най-тежките последици от отказа да се бият.

„Гражданите имат право да отказват да се бият в чужда война и да убиват хора. Имат право да не участват в „специална военна операция“. По дефиниция само специалните сили, подготвени за такива операции, се изпращат на тях“, казва Михаил Беняш от Агора.

Все по-голям брой войници са освобождавани от военна служба заради отказа си да се бият в Украйна. Според адвоката Максим Гребенюк в последните седмици въпросът, който най-често получава, е „какви са последствията от отказа на войник да се бие в Украйна“.

В канала си в Инстаграм той публикува и снимка на печат, който е поставен в документите на войник от 136-та бригада, отказал да се бие.

„Склонен към предателство, лъжи и измами“, се чете на печата. В текста е записано още и „отказал да участва в „специалната военна операция на териториите на ЛНР, ДНР и Украйна“.

Гребенюк казва, че този войник твърди, че седем месеца се е бил в Сирия, след което му е дадена „почивка и отпуск за възстановяване“. Почивката е отменена заради заповедта да отиде в Украйна.

Леонид Волков, който е част от екипа на Алексей Навални, написа в Туитър, че фактът, че е направен специален печат, означава, че проблемът е масов.

Самият печат може да затрудни сериозно всеки войник в търсенето на работа или търсенето на по-висока степен на образование.

Русия твърди, че „специалната военна операция“ върви по план. Според разузнаванията на западни страни руснаците имат сериозни проблеми с доставките, комуникациите и подготовката си. Кремъл твърди, че досега са убити 1351 войници, но според много други източници бройката е значително по-голяма. Украинската армия твърди, че убитите руски войници са над 18 000.

Според Беняш отказите ще нараснат значително, след като стане по-ясно какъв е броят на загиналите.

„Такава позиция ще започне да се приема и разбира в обществото. Настроението сред хората се променя. Преди войниците вземаха сами тези решения на собствен риск. Сега хората могат да видят повече примери, както и какви са последствията. Тези хора не са разстрелвани, не се изправят пред трибунали, не ги изпращат в затвора“, каза още Беняш.

XS
SM
MD
LG