Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сигурността на Европа е застрашена". НАТО и ЕС се договориха за засилване на сътрудничеството


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха трета съвместна декларация за сътрудничество между НАТО и Европейския съюз. Тримата се срещнаха във вторник в централата на НАТО в Брюксел.

Като една от основните причини за засилването на сътрудничеството между двете организации лидерите посочиха непровокираната война, която Русия започна в Украйна в началото на 2022 г.

"Сигурността на Европа е изправена пред предизвикателство и е застрашена", каза фон дер Лайен.

"Решени сме да издигнем партньорството между НАТО и Европейския съюз на следващо ниво", каза Столтенберг по време на съвместна пресконференция.

По-рано през деня Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, каза, че войната на Русия в Украйна е срещу НАТО и че Западът "се опитва да разкъса Русия на части и би желал да я изличи от политическата карта на света".

Декларацията има за цел да укрепи и разшири допълнително стратегическото партньорство между НАТО и ЕС, като се основава на "безпрецедентния напредък" според алианса след подписването на предишните декларации през 2016 г. и 2018 г.

Сред приоритетни области на работа в последната декларация са нарастващата геостратегическа конкуренция, хибридните заплахи, екологичната криза, устойчивостта и защитата на критичните инфраструктури. Засилва се и сътрудничеството при външна намеса и манипулиране на информацията.

Столтенберг каза, че в документа "се признава стойността на една по-способна европейска отбрана, която допринася положително за нашата сигурност, допълва се и е оперативно съвместима с НАТО".

Той добави, че партньорството между двете организации "ще стане още по-важно, след като Финландия и Швеция станат пълноправни членки на НАТО". По негови думи "с присъединяването им НАТО ще защитава 96% от гражданите на Европейския съюз и по-голям дял от неговата територия от всякога".

Швеция и Финландия се стремят да се присъединят към НАТО по-късно тази година. Двете скандинавски държави взеха решение да поискат да се включат в алианса след нахлуването на Русия в Украйна.

Турция и Унгария все още не са ратифицирали членството им. Очаква се Будапеща да предприеме тази стъпка след месец. Според Анкара шведските власти още не са изпълнили изцяло нейните искания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG