Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия изпраща началника на Генералния си щаб начело на силите в Украйна


Валерий Герасимов участва в международния военно-технически форум "Армия-2022" в качеството си на началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Московска област, 15 август 2022 г.
Валерий Герасимов участва в международния военно-технически форум "Армия-2022" в качеството си на началник на Генералния щаб на руските въоръжени сили. Московска област, 15 август 2022 г.

Москва сменя командващия на силите си в Украйна. Промяната беше обявена в сряда от от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, който назначи началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за ръководител на инвазията.

Герасимов ще замести Сергей Суровикин, който беше назначен на поста на 8 октомври. Преди това Русия не съобщаваше, че съществува такъв пост. По-рано през април генерал Александър Дворников беше назначен да наблюдава войната, която Русия започна в Украйна през февруари 2022 г.

В рамките на няколко дни след назначаването на Суровикин Русия започна да нанася удари по енергийната инфраструктура на Украйна. Първият такъв удар беше нанесен на 10 октомври, а последната значителна атака срещу инфраструктурата беше на 31 декември.

Суровикин отговаря и за изтеглянето на руските сили от южната регионална столица Херсон през ноември, което се счита за неуспех за Москва на бойното поле.

След новото пренареждане в сряда Суровикин ще стане един от тримата заместници на Герасимов, съобщиха от министерството. Той остава командир на военновъздушните сили.

Другите двама заместници са армейски генерал Олег Салюков, който ще изпълнява длъжността командир на сухопътните войски, и генерал-полковник Алексей Ким, заместник-началник на Генералния щаб.

"Повишаването на нивото на ръководство на специалната операция е свързано с разширяването на мащаба на поставените задачи и необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между войските", казаха още от министерството.

Герасимов е подложен на остри критики от военни блогъри, подкрепящи войната, за неуспехите на Русия на бойното поле и невъзможността да осигури бърза победа в кампания, каквато Кремъл очакваше.

През последните дни уските сили водят тежки сражения около град Соледар в Източна Украйна. Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че руските сили, включително тези на наемническата групировка "Вагнер", са понесли "колосални загуби" в опитите си да превземат града.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG