Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не е само България. Хърватия, Кипър, Гърция, Полша и Испания също са отблъсквали незаконно мигранти


Български гранични полицаи на границата с Турция
Български гранични полицаи на границата с Турция

Държави членки на Европейския съюз (ЕС), включително България, Хърватия, Кипър, Гърция, Полша и Испания, са отблъсквали незаконно мигранти и са упражнявали насилие над тях по границите си. Това пише в годишния доклад за състоянието на човешките права в света международната правозащитна организация Хюман райтс уоч.

Европейските държави отварят границите си за бягащите от войната украинци след началото руската инвазия през февруари миналата година. В същото време са негостоприемни към мигрантите и търсещите убежище от други региони на света, казва правозащитната организация.

В края на миналата година международно журналистическо разследване, в което участва и Свободна Европа, разкри стрелба и нередности по българо-турската граница.

Разследването е в две части. Първата представя свидетелски разказ как в началото на октомври млад сириец е прострелян, като според независим експерт изстрелът е дошъл от територията на България. Втората показва запис как преди да бъдат върнати в Турция, мигранти са държани в барака с решетки в двора на Граничното полицейско управление Средец в мизерни условия.

Няколко фактора през 2022 г. са оказали отрицателно влияние върху правата на хората, живеещи с ниски доходи или в бедност, пише още в доклада на Хюман райтс уоч. Това са бързорастящата през годината инфлация, особено по отношение на цените на храните и енергията, както и дългосрочните икономически последици от пандемията от COVID-19.

Засегнати са били правата на адекватен жизнен стандарт, на храна, на здравеопазване, на жилище и на социална сигурност.

Риск от бедност и заплахи за върховенството на закона

Данните на ЕС от септември 2022 г. показват, че 95,4 млн. души (21,7% от населението) са били изложени на риск от бедност или социално изключване. Жените са били изложени на по-висок риск от мъжете.

В доклада си Хюман райтс уоч пише, че нивата на бедност в Румъния и България надхвърлят 30%. Отбелязва се и, че през юни страните членки са представили пред Европейската комисия националните си цели за намаляване на бедността, като са се ангажирали до 2030 г. да намалят с 15,6 млн. души броя на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване.

По отношение на върховенството на закона в доклада пише, че през 2022 г. институциите на ЕС са продължили да следят държави членки за опасения, свързани с върховенството на закона, без да предпримат решителни действия.

Групата на Европейския парламент за наблюдение на върховенството на закона е продължила да следи България, Словакия и Малта и е засилила дейността си по отношение на свободата на медиите в Гърция, се отбелязва в доклада

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG